fbpx

Aan het einde van elke legislatuur geven kranten “scores” aan parlementsleden op basis van hun werk. Een jaar na de parlementsverkiezingen van lei 2019 maakte blogger J Verhelst deze oefening alvast zelf. Hiervoor keek hij naar de verschillende parlementaire initiatieven van elk parlementslid in het Vlaams parlement: mondelinge of schriftelijke vragen stellen, tussenkomsten houden en documenten indienen (zoals voorstellen van decreet, resoluties of conceptnota’s voor nieuwe regelgeving). Uit deze oefening bleek dat Orry als 7de actiefste parlementslid een “uitschieter” van de 124 volksvertegenwoordigers is.

Het belang van vragen stellen

Door op de links hierboven te klikken, kan je telkens een voorbeeld van een initiatief vinden. Als we kijken naar het aantal gestelde vragen, haalt Orry de top 5. “Schriftelijke en mondelinge vragen stellen zijn een belangrijk onderdeel van het parlementaire werk. Niet enkel om de regering te controleren, ook om informatie in te winnen om dossiers op te bouwen waarmee je vervolgens politiek verder aan de slag kan”, verduidelijkt Orry.

CD&V ijverige fractie

Orry is niet de enige CD&V’er die als uitschieter gecategoriseerd wordt. Collega’s Katrien Schrijvers (1), Robrecht Bothuyne (2) en Karin Brouwers (10) staan ook in de top 10. CD&V’ers scoren in het algemeen goed op alle initiatieven, maar zeker op vlak van het stellen van vragen zijn ze het ijverigst. Wil je het hele onderzoek van J Verhelst nalezen? Dat kan hier!

Tot slot: ook een shout out naar Pieter De Cock, die als medewerker achter de schermen mee bergen werk verzet.

Categorieën: Vlaams Parlement

Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *