fbpx

Openbare discriminatie en haatzaaiende uitlatingen ten aanzien van de LGBTQI+-gemeenschap in de Europese Unie en daarbuiten zijn nog steeds schering en inslag. Daarom veroordeelt het Vlaams parlement via een resolutie met alle kracht deze discriminatie en uitlatingen en vraagt ze aan de Vlaamse Regering hetzelfde. Hun voorstel van resolutie werd kamerbreed goedgekeurd in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement, op het Vlaams Belang na.

De resolutie kwam tot stand over de grenzen van meerderheid en oppositie heen dankzij de  constructieve houding van volksvertegenwoordigers Paul Van Miert (N-VA), Orry Van de Wauwer (CD&V), Stephanie D’Hose (Open Vld), Annick Lambrecht (sp.a), en Stijn Bex (Groen). Die brede steun is zonder twijfel een hart onder de riem van de LGBTQI+-personen (lesbian, gay, bisexual, transgender, queer/questioning, intersex).

Veroordeling elke vorm van discriminatie

Vlaanderen maakt er al langer een gewoonte van om op te komen voor de rechten van de LGBTQI+-gemeenschap en discriminatie sterk te veroordelen. Wel overstijgt onze resolutie specifieke situaties en veroordeelt het iedere vorm van discriminatie, geweld en haatspraak. Waar ook ter wereld en ongeacht welke context”, aldus Paul Van Miert (N-VA), Orry Van de Wauwer (CD&V), Stephanie D’Hose (Open Vld), parlementsleden van de meerderheid.

Polen en Hongarije

Aangezien bepaalde regimes – ook in Europa – van de coronacrisis willen misbruik maken om de rechten van lgbtqi+-gemeenschap in te perken, leek het ons belangrijk om vandaag  gezamenlijk een zeer duidelijk signaal te geven vanuit Vlaanderen,” aldus Annick Lambrecht (sp.a) en Stijn Bex (groen) die het voorstel vanuit de oppositie mee steunden en indienden.

Het is onaanvaardbaar dat anno 2020 zogenaamde LGBTQI+-vrije zones worden uitgeroepen in een EU-land als Polen, dat in Hongarije een transgender-onvriendelijk beleid wordt uitgerold, of dat verscheidene Afrikaanse en islamitische landen homoseksualiteit criminaliseren en zelfs bestraffen met de doodstraf” aldus Orry Van de Wauwer. “LGBTQI+-rechten beschouwen we als grondrechten: fundamenteel en universeel”, besluiten de vijf indieners van de resolutie.

“Vlaams Belang misbruikt holebi’s en transgenders”

Het Vlaams Belang steunde de resolutie niet. Zij hadden een eigen resolutie, waarmee zij louter moslims viseren. “Het Vlaams Belang heeft zich nooit ingezet voor gelijke rechten voor holebi’s en transgenders, integendeel” vertelt Van de Wauwer. “Enkel wanneer zij zich kunnen afzetten tegen moslims, hebben ze hier aandacht voor. Wel, de regenbooggemeenschap is divers en solidair, en laat zich niet misbruiken door de haatdragende boodschap van het Vlaams Belang.” Eerder heeft Van de Wauwer ook al gewezen op de hypocriete houding van extreemrechts.

Orry blijft zich inzetten voor de regenbooggemeenschap

Ook in het verleden keurde het Vlaams parlement resoluties over de bescherming van LGBTQI+-personen goed. Zo diende Orry Van de Wauwer enkele maanden geleden nog een resolutie in waarmee het parlement de doodstraf en homofobie in Oeganda veroordeelde. Ook op lokaal niveau engageert Van de Wauwer zich voor de regenbooggemeenschap.

Wil je weten waarom Orry diversiteit & gelijke kansen en mensenrechten belangrijk vindt? Klik dan op de links!


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *