fbpx

Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer (cd&v) eist opnieuw Vlaamse steun aan UNRWA. Hij riep de Vlaamse Regering hiertoe op in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Minister-president Jambon verklaarde eerder de Vlaamse steun ‘on hold’ te zetten na de aanrijgingen van de Israëlische overheid dat UNRWA-medewerkers betrokken zouden zijn bij de aanvallen door Hamas op Israël op 7 oktober 2023.

Op 6 februari ondervroeg Van de Wauwer de minister-president hier ook al over in de commissie Buitenland van het Vlaams parlement. Minister-president Jambon verklaarde toen dat Vlaanderen haar bijdrage voor dit jaar reeds heeft uitbetaald en ook niet zal terugvorderen, maar voor toekomstige steun wel onafhankelijke onderzoeken naar de aantijgingen door Israël zou afwachten.

Onafhankelijk onderzoek

Een eerste onafhankelijk onderzoek, besteld door de VN en geleid door een voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken, stelt nu dat er geen bewijzen zijn voor de verwijten van Israël aan UNRWA, de Palestijnse vluchtelingenorganisatie van de VN.

Volgens Israël zouden 12 UNRWA-medewerkers, op een totaal van 35.000, betrokken zijn bij de aanvallen door Hamas. Hier blijkt dus geen bewijs voor te zijn. Na een aanval op Gaza en de Palestijnse burgers, valt de Israëlische overheid nu ook UNRWA figuurlijk aan, zei parlementslid Orry Van de Wauwer in het Vlaams Parlement.

Palestijnse slachtoffers

“Door de buitenproportionele reactie van Israël na de barbaarse aanval van Hamas, zijn er vandaag al bijna 35.000 Palestijnse doden en daarnaast nog 77.000 gewonden. En nog een veelvoud daarvan is op de vlucht. Zij hebben nood aan humanitaire hulp. Voor die humanitaire hulp zijn zij vaak alleen maar afhankelijk van de VN-Palestijnsevluchtelingenorganisatie United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA). Na die fysieke aanvallen van Israël op Gaza en op de Palestijnen, op de Palestijnse burgers, waarbij ook scholen, ziekenhuizen en woonwijken niet gespaard bleven, heeft de Israëlische overheid nu ook een figuurlijke aanval gestart op UNRWA” aldus Van de Wauwer in het parlement. “Het resultaat is dat verschillende donoren hun geldkraan met middelen voor UNRWA hebben dichtgedraaid”.

Vlaamse steun aan UNRWA

De resultaten van het eerste onafhankelijke onderzoeken tonen geen bewijzen van betrokkenheid van UNRWA-medewerkers bij de Hamas-aanvallen. Viceminister-president Ben Weyts (N-VA), die minister-president Jambon verving, zei dat de minister-president eerst nog bijkomende gesprekken zou voeren vooraleer de steun aan UNRWA te bevestigen. Van de Wauwer wil dat Vlaanderen haar steun onmiddellijk herbevestigt. “Daarnaast wil ik dat de Vlaamse Regering bekijkt hoe het de Palestijnse slachtoffers nog extra kan helpen via het Noodfonds voor humanitaire hulp, en dat de minister-president collega-regeringsleiders aanspoort om UNRWA ook opnieuw te financieren. Premier De Croo doet dit alvast ook” besluit Van de Wauwer.

De commissie Buitenland zal zich in de komende twee weken nog uitspreken over een resolutie van Vooruit, die de vraag van Van de Wauwer herhaalt.

Lees hier meer over initiatieven van Orry rond Buitenlands Beleid en Mensenrechten, zowel in het Vlaams Parlement als de Senaat.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *