fbpx

De beelden van de dood van George Floyd gingen de wereld rond. Wereldwijd kwam er solidariteit met de Black Lives Matter-beweging . Racisme en discriminatie zijn niet enkel een probleem in de Verenigde Staten, maar ook in België. Voor een inclusieve samenleving moeten we elke vorm van racisme en discriminatie keihard bestrijden!

Een vreemd klinkende naam, andere huidskleur of seksuele geaardheid bemoeilijken nog steeds de zoektocht naar een job of woning. Ook onze politie doet nog aan ethische profilering. Dit kan niet in een inclusieve samenleving.

#BlackOutTuesday

Iedereen die dinsdag 2 juni, #blackouttuesday, op de sociale media zat, zag de grote solidariteit tégen racisme. Profielen kleurden zwart. Extreemrechts vond het blijkbaar nodig om witte foto’s te posten. Wat hun bedoeling hiermee was, is me niet duidelijk. Wat me wel duidelijk is, is dat élk weldenkend mens onomwonden achter de realisatie van een inclusieve samenleving moet staan.

Debat in het Vlaams parlement

Deze boodschap bracht ik ook in het Vlaams parlement. Om écht een inclusieve samenleving te krijgen, moeten we elke vorm van racisme en discriminatie immers met alle mogelijke middelen bestrijden. Want racisme en discriminatie leiden er toe dat sommige groepen geen gelijke kansen krijgen; dat het gevoel ontstaat dat zij er niet echt bij horen.  Mensen uitsluiten brengt niet alleen hen schade toe, maar de hele samenleving. Want we zullen iedereen nodig hebben.

Nationaal actieplan tegen racisme en discriminatie

Het Vlaamse regeerakkoord veroordeelt elke vorm van racisme. Vlaanderen werkt samen met de federale regering aan een interfederaal (nationaal) actieplan. In de Senaat zal ik meewerken aan de voorbereiding hiervan, waar ik rapporteur ben voor het voorbereidende informatieverslag.

Ook bedrijven en middenveld betrekken

Maar het probleem van racisme en discriminatie aanpakken is niet alleen een taak van onze verschillende overheden. We moeten ook het brede middenveld en het bedrijfsleven betrekken. Want alleen zo kunnen we komen tot een alomvattende aanpak van racisme en discriminatie.

Bekijk hier de boodschap die ik bracht in het Vlaams parlement

Wil je weten waarom ik diversiteit & gelijke kansen en mensenrechten belangrijk vindt? Klik dan op de links!


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *