fbpx

Als volksvertegenwoordigers vind ik dat wij niet enkel een verantwoordelijkheid hebben tegenover onze eigen kiezers en inwoners. We hebben deze ook ten opzichte van onderdrukten in het buitenland. Via ons mandaat kunnen we ook waken over het respecteren van mensenrechten waar ook ter wereld. Deze verantwoordelijkheid wil ik dan ook ter harte nemen.

Zowel binnen het Vlaams Parlement als de Senaat zit ik in de commissies verantwoordelijk voor Buitenlandse Betrekkingen. Hier volg ik vooral de situatie rond mensenrechten op. Via de Senaat vertegenwoordig ik ons land ook in de parlementaire assemblees van de NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) en de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa).

Zo nam ik initiatieven in het Vlaams parlement en Senaat over het respecteren van burgerrechten en politieke rechten in Bahrein, tegen de doodstraf in verschillende landen, tegen anti-LGBTQAI+-wetgevingen in Europa en elders in de wereld, over de verhoging van het Belgische budget voor ontwikkelingssamenwerking tot de 0,7%-norm, mensenrechtenschendingen en humanitaire rampen in Tigray, het regime in Iran,… Heel specifiek volg ik, zowel vanuit de NAVO als ons parlement, de situatie van de Russische inval in Oekraïne op. Verder ondervraag ik regelmatig onze ministers over ons buitenlands beleid en hoe mensenrechten hier een plaats in krijgen. Mensenrechten zijn fundamentele rechten voor iedereen: vrouwenrechten, LGBTQAI+-rechten, rechten voor kinderen en jongeren, mensen op de vlucht voor oorlog en geweld, religieuze minderheden, democratische rechten, enzovoort.