fbpx

In het Vlaams Parlement lanceren N-VA, CD&V, Open Vld, Groen en Vooruit vandaag een oproep aan de Vlaamse Regering om de steun aan de cultuur- en eventsector aan te houden en de weerbaarheid van de sector te versterken. “We willen over partijgrenzen van meerderheid en oppositie heen een sterk signaal geven aan de sector. We laten hen niet aan hun lot over maar willen hen verder begeleiden verder naar een gezonde economische sector met een duurzame arbeidsmarkt”, klinkt het bij de indieners. Dit is brede steun voor de ondersteuning van de cultuur- en eventsector.

Dat de cultuur- en evenementensector het tijdens de coronacrisis niet onder de markt heeft gehad, is een understatement. Een opeenvolging van sluitingen en beperkingen zorgde de voorbije twee jaar voor hoofdbrekens in de sector. De steunmaatregelen van de Vlaamse Regering hebben voor veel organisaties het ergste vermeden. “We vragen om de economische en maatschappelijke impact blijvend in kaart te brengen en te monitoren om gepaste ondersteuning op maat van de sector en met aandacht voor de meest kwetsbare spelers te bieden”, geeft hoofdindiener Cathy Coudyser (N-VA) mee. Marius Meremans (N-VA) roept daarnaast de gesubsidieerde sector ook op tot solidariteit om de cultuurwerkers correct te verlonen, ook in periodes met beperkende maatregelen.

Kwetsbare spelers

Stephanie D’hose (Open Vld) wil het momentum van de heropstart aangrijpen om in te zetten op vorming en competentieontwikkeling van cultuurwerkers en om een lans te breken voor fair pay en fair practices. “Daarmee evolueert de sector verder naar een gezonde economische sector met een duurzame arbeidsmarkt met aandacht voor kwetsbare spelers”, klinkt het.

Aandacht voor verenigingsleven

Orry Van de Wauwer (CD&V) vult aan: “De coronacrisis toonde aan dat duidelijke afspraken belangrijk zijn om ons rijk verenigingsleven te doen draaien, mét eenvormige regels voor de verschillende vrijetijdssectoren zoals amateurkunstgroepen en sociaal-culturele verenigingen. Daarnaast moeten we er ook voor zorgen dat het brede publiek opnieuw de weg naar de culturele activiteiten vindt, in veilige omstandigheden.”

Na overleg met de sector bracht Elisabeth Meuleman (Groen) een voorstel van maatregelen naar het parlement. “Ik ben tevreden dat meerderheid en oppositie nu samenwerken om de cultuursector bijvoorbeeld te helpen investeren in luchtkwaliteit en ventilatie maar ook in digitalisering, duurzaamheid en innovatie. Dat is goed nieuws.” Meuleman vraagt ook aandacht voor het mentaal welzijn van de cultuurwerkers.

Barometer met duidelijke protocollen

“De coronabarometer biedt sector en overheid nu een goed en voorspelbaar sectoroverschrijdend kader om de crisis, zolang ze nog duurt, beter te beheren en de sector hoop en perspectief te geven. Essentieel daarbij zijn ook heldere en hanteerbare protocollen, opgemaakt door en met de sector”, stelt Katia Segers (Vooruit).

Brede steun voor ondersteuning cultuur- en eventsector

De oproep van de parlementsleden is duidelijk: blijf waakzaam, ook al lijkt de crisis voorbij, maar richt tegelijkertijd de blik vastberaden op de toekomst, hand in hand met de cultuur- en evenementensector. De indiening van de tekst door meerderheid én oppositie, en breed draagvlak bij de stemming, toont de brede steun voor de resolutie voor ondersteuning van de cultuur- en evenementensector aan. Enkel het Vlaams Belang stemde tegen de resolutie.

De indieners van de resolutie (v.l.n.r.): Cathy Coudyser (N-VA), Elisabeth Meuleman (Groen), Katia Segers (Vooruit), Marius Mereman (N-VA), Stephanie D’Hose (Open VLD) en Orry Van de Wauwer (CD&V).

Wil je weten waarom Orry cultuur en socio-culturele organisaties belangrijk vindt? Kijk hier.

Lees hier meer over de Coronasteun van de Vlaamse regering voor de cultuursector en hier de oproep van Orry voor perspectief voor de cultuursector.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *