fbpx

Begin deze maand kondigde de minister van cultuur aan dat er een nieuwe corona-activiteitenpremie voor de cultuursector komt. Het budget komt uit het Vlaamse noodfonds om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Bij de lancering van het Coronanoodfonds in het voorjaar voorzag de Vlaamse regering bijna 65 miljoen euro steun voor de cultuursector. “In totaal werd maar 30 miljoen van die 65 miljoen besteed. Een gemiste kans want de noden zijn groot” zegt Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer. Hij pleit voor een evaluatie én een tweede ronde.

Noodfonds cultuur

Op vrijdag 9 oktober kondigde de minister van cultuur aan dat er een nieuwe premie voor de cultuursector komt. Deze varieert van 2.000 tot 20.000 euro. Het budget komt uit het Vlaamse noodfonds om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. rechtspersonen of eenmanszaken in de cultuursector kunnen deze nieuwe culturele activiteitenpremie aanvragen. De nieuwe cultuurpremie wordt vervolgens toegekend volgens het principe ‘first come, first served’.

Bij de lancering van het coronanoodfonds in maart werd 65 miljoen euro voorzien voor steun aan de cultuursector. Namelijk een bijkomende subsidie voor organisaties die meerjarige subsidies ontvangen, een premie voor kwetsbare kernspelers uit de cultuursector (de cultuurcoronapremie) en een forfaitair bedrag voor een aantal koepelorganisaties met bijzondere opdracht. Uit vragen van Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer blijkt dat slechts 30 miljoen besteed werd. Er kwamen 138 aanvragen binnen van cultuurorganisaties. Goed voor 12,4 miljoen euro, die eind oktober uitbetaald zullen worden aan 118 aanvragen. Daarnaast werden in totaal voor 3,15 miljoen euro premies uitbetaald aan 2090 kwetsbare kernspelers.

Veel klachten

We horen in de cultuursector veel klachten over deze regeling bij de eerste ronde. Er is een te beperkte referteperiode (verliezen beginnen pas op te lopen vanaf juli). De dossieraanvraag via KIOSK zijn ingewikkeld. Het is moeilijk om precaire kernspelers mee op te nemen in het dossier, enzovoort. Jammer dat men dit niet bijstuurde.” vindt Orry Van de Wauwer. “Waarom kiest de minister voor het uitdelen van fraudegevoelig ‘helikoptergeld’ via de corona activiteitenpremie in plaats van gericht een bijgestuurde tweede ronde te doen? Doe een aangepaste tweede ronde. Zo komen de middelen terecht waar ze nodig zijn: bij de mensen waar het water al boven de lippen staat.”

We begrijpen de oorspronkelijke doelstelling van de cultuurminister om met deze nieuwe coronapremie de cultuursector een extra impuls te geven om activiteiten te organiseren. Maar nu de epidemiologische omstandigheden niet goed zijn, lijkt het ons nuttiger om alles op alles te zetten om de geplande culturele activiteiten veilig te kunnen laten plaatsvinden volgens de protocollen én met steun voor de noodlijdende organisaties en kunstwerkers. We rekenen op de minister president om zijn collega’s in het Overlegcomité te overtuigen. Deze protocollen garanderen dat men activiteiten in veilige omstandighedenkunnen kunnen organiseren.

Wil je weten waarom Orry cultuur en socio-culturele organisaties belangrijk vindt? Kijk hier.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *