fbpx

Donderdag 21 maart 2024 organiseerde Gilead haar jaarlijkse multi-stakeholder evenement “Going Beyond – Tackling HIV, Together”. Vlaams Parlementslid en Senator Orry Van de Wauwer (cd&v) lichtte hier het Belgische en Vlaamse beleid in de strijd tegen HIV toe.

De focus van het event lag op de uitdaging rond hoe mensen met hiv een goede gezondheid kunnen bereiken, zowel nu als in de komende jaren. Een positieve hiv-diagnose is al lang geen doodsvonnis meer. Mensen die leven met hiv worden echter nog al te vaak geconfronteerd met stigma en discriminatie. Dit bleek ook duidelijk uit een behoeftebevraging bij mensen die leven met hiv. Op basis hiervan bevroeg Van de Wauwer ook de toenmalige Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke naar het beleid hierover.

Preventieve medicatie PrEP

Naast de focus op levenskwaliteit voor mensen die leven met hiv, blijft het uitermate belangrijk om een verdere verspreiding van hiv tegen te gaan. Met de preventieve PrEP-medicatie zijn er grote stappen gezet. Er bestaan echter nog te veel drempels voor de toegang tot deze medicatie. De Senaat keurde recent nog unaniem een resolutie van Van de Wauwer goed, met voorstellen tot het wegnemen van deze drempels. Ook vraagt deze resolutie aandacht voor doelgroepen die moeilijk bereikt worden.

Van de Wauwer bracht deze boodschap ook op het Gilead event Going Beyond. Verder ondervroeg Van de Wauwer ook de Vlaamse ministers eerder rond het PrEP-gebruik, zowel mondeling in de commissie Welzijn als in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement.

UNAIDS Goals

België zit op koers om de UNAIDS Goals 95-95-95 tegen 2030 te bereiken. Deze houden in dat 95% van de personen die leven met hiv weten dat zij geïnfecteerd zijn. Dat 95% van deze groep ook in een medische behandeling en opvolging zitten. En dat 95% van die laatste groep een virale lading van het virus heeft die zodanig laag is dat deze persoon hiv niet meer kan overdragen.

N=N, Niet Traceerbaar = Niet Overdraagbaar

Deze laatste groep kan dus geen andere personen meer besmetten, mits een correct gebruik van de medicatie en goede medische opvolging. Dit is ook een belangrijke stap in het tegengaan van verdere verspreiding. Hier bestaat echter nog veen onwetendheid over, zowel bij groepen met een verhoogd risico om een hiv-besmetting op te lopen, als binnen gezondheidswerkers. Daarom ondersteunt Vlaanderen verschillende sensibiliseringscampagnes, via organisaties als Sensoa en çavaria, die de boodschap N=N brengen. Dit staat voor Niet Overdraagbaar = Niet Traceerbaar. Internationaal lopen deze campagnes ook onder U=U (Undetectable is Unstransmittable).

Orry tijdens het panelgesprek op Going Beyond

Lees meer over het initiatief “Going Beyond – Tackling HIV together” dat in 2023 plaatsvond. Inzichten gedeeld door experts, academici en beleidsmakers zijn te vinden in het rapport.

Lees hier meer over initiatieven van Orry op vlak van Diversiteit & Gelijke Kansen en op vlak van Buitenlands Beleid & Mensenrechten.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *