fbpx

CD&V Antwerpen betreurt het dat het Antwerps stadsbestuur de situatie van holebi- en transgenderpersonen niet wilde bespreken met de delegatie uit Sint-Petersburg.

Kris Peeters, lijsttrekker van CD&V: “Het Antwerpse stadsbestuur heeft hier een kans laten liggen om gelijke rechten voor holebi’s en transgenders in Sint-Petersburg te bepleiten. Antwerpen moet van haar nauwe vriendschapsbanden met andere steden gebruik maken om mensenrechten te verdedigen.”

Ook CD&V-lijstduwer en Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer hekelt de houding van het stadsbestuur. “Tijdens de Antwerp Pride schuwden de betrokken schepenen de grote woorden niet. Deze woorden waren duidelijk enkel gericht aan het publiek van de Antwerp Pride en niet aan de delegatie uit Sint-Petersburg.”

LGBT gemeenschap

Op 14 juni heeft CD&V Antwerpen haar LGBT+-speerpunten uit het verkiezingsprogramma bekend gemaakt, waarbij Peeters en Van de Wauwer o.a. pleitten om binnen alle contacten en samenwerkingsverbanden met internationale zustersteden de gelijke rechten van LGBT+-personen te promoten. Dit kan op verschillende manieren, benadrukt lijsstrekker Kris Peeters: “Het stadsbestuur kan dit ter sprake brengen tijdens de gesprekken met de delegatie, een signaal geven door de regenboogpin te dragen of door mensen uit het Antwerpse holebi-middenveld mee uit te nodigen aan de gesprekken met onze partnersteden.” Van de Wauwer vult aan: “Als eindverantwoordelijke voor de partnerrelaties koos Bart De Wever daarentegen om geen enkele van deze initiatieven te nemen.”

CD&V benadrukt dat het belangrijk is om te investeren in wederzijdse samenwerkingen en vriendschappen met internationale zustersteden. “Maar die band met onze zustersteden moet het mogelijk maken om mensenrechtensituaties bespreekbaar te maken. Onze samenwerkingsband met Sint-Petersburg bestaat al 60 jaar. Als de situatie van LGBT-personen nu niet bespreekbaar is, zal het dit nooit zijn”, aldus Van de Wauwer.

Sint-Petersburg

CD&V Antwerpen wil de samenwerkingsband met Sint-Petersburg dan ook niet verbreken. In het verleden heeft toenmalig schepen van Cultuur Philip Heylen een verdere samenwerking ook bepleit, omdat Antwerpen anders helemaal niets meer zou kunnen betekenen voor de LGBT-gemeenschap in Sint-Petersburg. Ook Russische holebi’s gaven toen te kennen dat het verbreken van de banden weinig constructief zou zijn. “Maar dan moeten we dergelijke zaken wel kunnen bespreken. De strijd voor gelijke rechten voor holebi’s en transgenders stopt voor ons niet aan de Antwerpse grens. Antwerpen moet haar invloed ook aanwenden in al haar internationale contacten” besluiten Peeters en Van de Wauwer.

Zie ook Gazet van Antwerpen & Het Laatste Nieuws

Wil je weten waarom Orry diversiteit & gelijke kansen belangrijk vindt? Kijk hier.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *