fbpx

Op 27 november heeft het Vlaams parlement een resolutie op initiatief van Orry Van de Wauwer (CD&V) goedgekeurd om de mogelijke invoering van de doodstraf voor homoseksualiteit en homofobie in Oeganda te veroordelen.

“Niemand mag gediscrimineerd worden op basis van ras, godsdienst, etnische afkomst, levensbeschouwing of seksuele geaardheid. In Vlaanderen zijn de gelijke rechten voor holebi’s en transgenders wettelijk verankerd. Maar de strijd voor gelijke rechten voor LGBTQ+-personen stopt voor ons niet aan onze grenzen. Vlaanderen verdedigt mensenrechten ook volop in haar buitenlands beleid” licht initiatiefnemer van de resolutie Orry Van de Wauwer (CD&V) toe.

Homofobie in Oeganda

In oktober kondigde een Oegandese minister het voornemen aan om de wet tegen homoseksualiteit opnieuw in te voeren en te bestraffen met de doodstraf. Ook vandaag is homoseksualiteit reeds strafbaar in Oeganda, met risico op levenslange opsluiting. “Naast de toename in homofobe retoriek door Oegandese autoriteiten wijzen mensenrechtenorganisaties ook op een sterke toename van aanvallen op LGBTQ+-personen. In 2019 zijn er al vier Oegandezen vermoord omwille van hun seksuele voorkeur”, schetst collega-indiener Piet De Bruyn (N-VA) de situatie in Oeganda.

Resolutie

“Met deze resolutie geeft Vlaanderen een belangrijk signaal.  De Vlaamse regering gaat bij elk contact met de Oegandese autoriteiten de eerbiediging eisen van mensenrechten en alle schendingen van de rechten van LGBTQ+-personen krachtig veroordelen” zegt Stephanie D’Hose (Open VLD).

De meerderheidspartijen CD&V, N-VA en Open VLD kregen steun van oppositiepartijen Sp.a, Groen en PvdA. Het Vlaams Belang onthield zich. “De onthouding van het VB is een jammere zaak”, aldus Van de Wauwer. “We hadden unaniem kunnen aantonen dat Vlaanderen mensenrechten belangrijk vindt en wil uitdragen in haar buitenlands beleid.”

Lees hier de resolutie, of lees mijn opiniestuk voor ZIZO over het belang van dergelijke resoluties.

Wil je weten waarom Orry diversiteit & gelijke kansen belangrijk vindt? Kijk hier.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *