fbpx

Tijdens de parlementaire assemblee van de OVSE riep Belgisch vertegenwoordiger Orry Van de Wauwer op tot een staakt-het-vuren in Gaza en steun aan UNRWA, het VN-agentschap dat instaat voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), door OVSE-landen.

Van 21 tot 23 februari vond de jaarlijkse winterzitting plaats van de parlementaire assemblee van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europe (Engels: OSCE). Meer informatie over de missie en de werkingsgebieden de OVSE, vind je terug op deze website van de FOD Buitenlandse Zaken.

Onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza en steun aan UNRWA

Tijdens de winterzitting 2024 in Wenen van de parlementaire assemblee van de OVSE, bestaande uit parlementsleden van de verschillende OVSE-landen, riep Belgisch senator en lid van de Belgische delegatie bij de OVSE Orry Van de Wauwer (cd&v) op tot een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren in Gaza, en tot het verzekeren van de bijdragen van de donorlanden aan UNRWA.

De voorbije weken schortten verschillende landen hun bijdrage aan het VN-agentschap op. Dit na beschuldigingen van Israël dat enkele UNRWA-medewerkers betrokken zouden geweest zijn bij de terroristische aanvallen van Hamas in Israël op 7 oktober 2023. In de commissie Buitenlands Beleid van het Vlaams Parlement heeft Van de Wauwer Vlaams minister-president gevraagd om de steun vanuit Vlaanderen te blijven verzekeren. Minister-president Jambon benadrukte dat Israël nog geen bewijzen heeft aangeleverd voor haar beschuldigingen. Van de Wauwer riep de minister-president op om zijn collega-regeringsleiders aan te sporen de financiële steun aan UNRWA te garanderen. De Belgische federale regering heeft hier alvast toe besloten.

Parlementaire diplomatie

Binnen het OVSE-parlement deed Van de Wauwer deze oproep ook aan de parlementsleden van de andere landen. « Binnen de OVSE vervullen wij als parlementariërs een rol van parlementaire diplomatie. We proberen parlementsleden uit andere landen te overtuigen van een gezamenlijke agenda rond buitenlands beleid, die zij vanuit hun respectievelijke nationale parlementen mee kunnen uitdragen » aldus Van de Wauwer.

Lees hier het statement van Van de Wauwer tijdens de plenaire zitting van de OVSE PA op 23 februari 2024 in Wenen:

Dear Mme president, esteemed colleagues

In my limited time; I would like to bring under attention to 2 letters.

The first letter is a letter by several individual members of the Young Parliamentarians Network of the OSCE PA, delivered to the President yesterday by Ireland Senator Lynn Ruane, and calling for an immediate and sustained ceasefire in Gaza. I would kindly like to ask to the President to share this letter with this Assembly and add it to the assembly’s notifications of this meeting.

The OSCE defines its comprehensive concept of security in terms of three dimensions, including the politico-military dimension and the human dimension. Under the politico-military dimension, conflict resolution and peacebuilding is a core priority of the OSCE. Under the human dimension, respect for human rights and the rule of law are also core competencies of the organisation. As members of the OSCE PA Network of Young Parliamentarians, we cannot claim to be upholding the principles or aims of the organisation without calling for an immediate ceasefire in Gaza. 

The second letter, is the open letter of Philippe Lazzarini, the director of the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA), to the President of the UN General Assembly.

In just over four months in Gaza, there have been more children, journalists, medical personnel and UN staff killed than anywhere in the world during a conflict. Mr. Lazzarni states that UNRWA has reached a breaking point, with Israel’s repeated calls to dismantle UNRWA and the freezing of funding by donors at a time of unprecedented humanitarian needs in Gaza. 

Mme President, dear colleagues, I would kindly but strongly urge all of You, in this sphere of parliamentarian diplomacy, to secure funding for UNRWA by Your respective countries by stressing the humanitarian needs for Palestinian refugees in Your parliaments.

In the heart of Gaza, where resilience meets adversity, the urgent call echoes for your support. UNRWA stands as a lifeline for thousands in desperate need. Palestinian refugees in Gaza face a myriad of challenges – from limited access to education and healthcare to basic necessities for survival. Your funding can bridge the gap between despair and hope, providing essential services and a chance for a brighter future. Let us stand together, investing in humanity, and ensure that the flame of hope continues to burn for those who need it the most. Support UNRWA; let compassion guide our actions and rebuild lives shattered by conflict.

I thank You.

Eerder onderschreef Orry Van de Wauwer al een internationale oproep tot onmiddellijk staakt-het-vuren, en diende hij resoluties in over het conflict in het Vlaams Parlement en in de Senaat.

Lees hier meer over initiatieven van Orry rond Buitenlands Beleid en Mensenrechten.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *