fbpx

Vlaams Parlementslid en Senator Orry Van de Wauwer (cd&v) is een van de ondertekenaars van de oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Eerder diende Orry Van de Wauwer ook al resoluties in in het Vlaams Parlement.

 Tijdens de laatste zitting van het parlement in 2023, werd de meest recente resolutie nog goedgekeurd. Hierin roept het parlement op tot “een onmiddellijk, duurzaam en langdurig humanitair bestand dat moet leiden tot een staakt-het-vuren om onschuldige burgers te beschermen”.  Orry Van de Wauwer benadrukte in zijn toelichting dat hij verder wilde gaan en een onmiddellijk staakt-het-vuren wil.

Hierna diende oppositiepartijen Vooruit en Groen een amendement in op de tekst, om op te roepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Samen met cd&v-collega Karin Brouwers en Open VLD-parlementsleden Bart Somers en Emmily Talpe, steunde Van de Wauwer dit amendement, dit finaal niet voldoende stemmen kreeg.

Lees hieronder het BELGA-bericht over de internationale oproep die Van de Wauwer mee ondertekende:

Israëlisch-Palestijns conflict – Bijna 400 parlementsleden uit 28 landen roepen op tot staakt-het-vuren

Brussel 11/01 14:37 (DPA)
Een groep van 384 parlementsleden uit 28 landen, onder wie ook twaalf Belgen, heeft een petitie ondertekend waarin opgeroepen wordt tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook. Initiatiefnemers zijn de Amerikaanse Ilhan Omar en de Duitse Sevim Da?delen. Ook Jeremy Corbyn, de voormalige leider van het Britse Labour, schaarde zich achter de oproep.

“We verenigen ons als parlementsleden uit de hele wereld om op te roepen tot een onmiddellijk, multilateraal staakt-het-vuren in Israël en Palestina, de vrijlating van alle overblijvende gijzelaars en het eenvoudiger maken van de toegang van humanitaire hulp in Gaza”, klinkt het in de korte tekst. “We dringen er ook bij onze eigen regeringen en de internationale gemeenschap op aan om het internationaal recht te han dhaven en ervoor te zorgen dat verantwoording wordt afgelegd voor zware mensenrechtenschendingen.”

De Amerikaanse Ilhan Omar maakt deel uit van de zogenaamde ‘squad’, een groep progressieve vrouwen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Sevim Da?delen is een Bondsdag-lid dat recent opstapte uit Die Linke en Bündnis Sahra Wagenknecht vervoegde. “Het is een duidelijk signaal voor vrede en een einde aan het geweld dat zoveel volksvertegenwoordgiers de krachten hebben gebundeld”, aldus Da?delen.

Uit de Belgische parlementen werd de petitie ondertekend door verschillende PVDA-politici, maar ook politici van Ecolo (onder meer voormalig staatssecretaris Sarah Schlitz), PS (oud-minister André Flahaut) en voor CD&V Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer.

Parlementsleden uit verschillende andere EU-landen en de Verenigde Staten, maar ook Ghana, Chili of Turkije, zetten ook hun handtekening.

Lees hier meer over initiatieven van Orry rond Buitenlands Beleid en Mensenrechten.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *