fbpx

Tijdens de plenaire vergadering van woensdag 11 oktober heeft het Vlaams Parlement een resolutie goedgekeurd waarin het de aanvallen van Hamas in Israël “ten strengste en ondubbelzinnig” veroordeelt. Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen de barbaarse aanvallen van Hamas, “maar moet dit wel doen in overeenstemming met het internationaal recht, zonder burgerslachtoffers te treffen” zegt indiener van de resolutie Orry Van de Wauwer (cd&v).

In de resolutie roepen Karl Vanlouwe (N-VA), Orry Van de Wauwer (CD&V), Emmily Talpe (Open VLD), Annick Lambrecht (Vooruit) en Staf Aerts (Groen) op tot “een onmiddellijke stopzetting van zinloze aanvallen en geweld“.

Een rookpluim stijgt op boven Gaza-stad tijdens een Israëlische luchtaanval

Bron afbeelding: MAHMUD HAMS/AFP

Veroordeling geweld en burgerslachtoffers

De resolutie veroordeelt “ten strengste en ondubbelzinnig de meervoudige en willekeurige aanvallen in Israël en de gijzeling van burgers door Hamas“. Tegelijk vragen de indieners “respect voor het internationaal recht“. Zo is er solidariteit met Israël; maar moet dat land in zijn verdediging ook rekening houden met het “internationaal recht“, staat te lezen in de tekst. “De tegenaanvallen van Israël in Gaza maken geen onderscheid tussen burgers of terroristen en militairen. Het maken van burgerslachtoffers druist in tegen het internationaal recht. Ook dat veroordelen we” aldus Van de Wauwer.

Israëlische en buitenlandse gijzelaars door Hamas vrij krijgen

De resolutie vraagt concreet aan de Europese Commissie om “een actieve bemiddelende rol op te nemen om tot een duurzame vrede in de regio te komen” en om erop toe te zien dat er geen EU-middelen naar terroristische organisaties stromen. De financiering aan “betrouwbare en gecontroleerde partners” moet wél blijven. “De Palestijnse bevolking heeft deze internationale steun ook nodig” verduidelijkt Van de Wauwer. “Verder vragen we aan de Europese Commissie om alles in het werk te stellen om de Israëlische en buitenlandse gijzelaars onvoorwaardelijk veilig terug thuis te krijgen“. 

Tweestatenoplossing

In de tekst wordt ook verwezen naar de illegale nederzettingenactiviteiten van Israël op de Westelijke Jodraanoever en blijven de indieners het belang benadrukken van het blijven werken aan een blijvende en duurzame vrede, door middel van hernieuwde inspanningen in het vredesproces in het Midden-Oosten met de Tweestatenoplossing als eindpunt.

De resolutie kwam tot stand door samenwerking tussen meerderheidspartijen N-VA, cd&v en Open VLD en oppositiepartijen Groen en Vooruit en werd quasi unaniem goedgekeurd, alleen oppositiepartij PVDA onthield zich.

Lees hier meer over initiatieven van Orry op het vlak van buitenlands beleid en mensenrechten.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *