fbpx

Ik hoop dat de Queer iftar in de Roma toch zal doorgaan, en dat de stad bekijkt hoe zij de veiligheid van het event kan garanderen.

Het is niet makkelijk voor jongeren om uit te komen voor hun seksuele geaardheid. Zeker voor jongeren die gelovig zijn is dit nog moeilijker. Initiatieven zoals de Queer iftar voor moslimjongeren of de aanspreekpunten binnen de Katholieke Kerk zijn daarom zo belangrijk. Zij creëren zo belangrijke safe spaces. 

Vorige week was ik op een mooi event van de jongerenvereniging Bazzz, specifiek voor LGBTI-jongeren met diverse achtergrond. Ook daar getuigden vele jongeren dat zij zich niet publiek en online durfden outen omwille van reacties – zowel van extreemrechtse online trollen maar ook binnen de eigen gemeenschap. Ze ervaarden veel steun vanuit o.a. verenigingen en moskeeën, maar die organisaties durfden deze steun niet publiek uit te spreken. Ik hoop dat de bedreigingen tegen de organisatoren van de Queer iftar in De Roma iedereen ertoe aanzet om zich duidelijk uit te spreken voor de integriteit van iedereen, ongeacht achtergrond, genderidentiteit of seksuele voorkeur, en tégen intimidatie en discriminatie.

Politieke recuperatie & hypocrisie Vlaams Belang

Verder betreur ik het hoe sommigen deze beslissing aangrijpen om een hele groep te stigmatiseren, zoals Vlaams Belang-parlementslid Sam Van Rooy al deed op Twitter en tijdens een debat in de commissie Gelijke Kansen in het Vlaams Parlement vandaag. Hij en zijn partij misbruiken de LGBTI-gemeenschap voor hun haatdragende discours tegen moslims. Dit terwijl hun bevriende Schild & Vrienden vorige week nog deelnemers aan een LGBTI-gezinsactiviteit, waar kinderen aanwezig waren, intimideerden met verbaal geweld. Zij doen hiermee net hetzelfde als zij die bedreigingen uiten tegen de Queer iftar.

Lees hier meer over het initiatief van enkele Vlaamse parlementsleden van een interreligieuze dialoog met leiders van de verschillende levensbeschouwingen over LGBTI.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *