fbpx

Op 20 september lieten de Vlaamse bisschoppen weten dat de Katholieke Kerk in Vlaanderen nu ook relaties van personen van hetzelfde geslacht zal inzegenen. Radio 1 vroeg Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer (cd&v) om een uitgebreide reactie op dit nieuws.

Naast het openstellen van een zegening voor relaties van mensen van hetzelfde geslacht, voorziet de Kerk ook een LGBT-aanspreekpunt voor gelovigen die met vragen zitten over seksuele geaardheid en genderidentiteit.

Open kerk die niemand uitsluit

Beide beslissingen zijn een goede zaak”, reageert Orry Van de Wauwer. “Hiermee toont de Kerk dat ze een open Kerk wil zijn voor iedereen, ongeacht van wie je houdt of het gender waarmee je je identificeert. Gelovige LGBT-personen krijgen hiermee het signaal dat zij niet uitgesloten worden. Ook voor familieleden en vrienden van LGBt-personen is dit een enorm belangrijke stap”. In het verleden riep Van de Wauwer de Kerk ook op om de keuze te maken een open kerk te zijn die alle geloven verwelkomt.

“Niet enkel goede, maar ook moedige keuze”

Dit is echter niet enkel een goede keuze, maar ook een heel moedige”, vult Van de Wauwer verder aan. “De Katholieke Kerk is een wereldkerk. Verandering gaat er vaak traag. Maar in plaats van verandering in het Vaticaan af te wachten, tonen de Vlaamse bisschoppen zich voortrekkers van deze nodige verandering. Dat is moedig.”

“Aanspreekpunt heel belangrijk voor welbevinden van gelovige LGBT-jongeren”

Ook het belang van het aanspreekpunt is volgens Van de Wauwer niet te onderschatten. “Het moment waarop jongeren hun seksuele geaardheid ontdekken of twijfelen aan hun genderidentiteit, is voor de meeste van hen een zwaar moment van vele twijfels en eenzaamheid, wat een zware impact heeft op hun welbevinden. Bij gelovige LGBT-jongeren kan dit nog zwaarder meespelen. Daarom is het goed dat zij terecht kunnen bij de aanspreekpunten.”

Interreligieuze dialoog

Samen met enkele collega-parlementsleden van andere partijen, richtte Van de Wauwer een interreligieuze dialoog op met vertegenwoordigers van alle erkende geloofsgemeenschappen in Vlaanderen. De focus van deze dialoog was ook de acceptatie van LGBT-personen binnen de verschillende religies. Orry volgt de engagementen die daar zijn aangegaan jaarlijks op.

Beluister hier het interview in De Wereld Vandaag op Radio 1, waar Orry hier nog dieper op ingaat.

Lees hier meer over initiatieven van Orry rond Gelijke Kansen.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *