fbpx

Op 4 mei maakte het Iraanse persagentschap ISNA bekend dat de doodstraf van professor Ahmadreza Djalali uiterlijk op 21 mei uitgevoerd wordt. Het Vlaams Parlement eist in een spoedresolutie de vrijlating van dr. Djalali.

Sinds april 2016 zit de Zweeds-Iraanse professor Ahmadreza Djalali in slechte omstandigheden vast in Iran. Djalali werkte in het verleden als professor aan de VUB in Brussel. De Iraanse rechtbank veroordeelde hem in 2017 ter dood voor spionage. Deze veroordeling kwam tot stand zonder eerlijk proces. Djalali wacht ondertussen nog steeds op deze straf. In juni 2018 besliste het Iraanse hooggerechtshof dat het uitgesproken doodvonnis niet meer kan worden herzien. Hierdoor is elke beroepsprocedure onmogelijk en kan de doodstraf op elk moment worden uitgevoerd.

Executiedatum als drukkingsmiddel

De bekendmaking van de executiedatum is een drukkingsmiddel op het Zweedse gerecht dat op dit moment een uitspraak moet doen in de zaak Hamid Nouri. Nouri is een voormalige Iraanse openbare aanklager die medeverantwoordelijk is voor de executie en/of verdwijning van 30.000 opposanten in 1988. “Iran past deze strategie niet voor de eerste keer toe. In november 2020 liep er een proces in België tegen een Iraanse terreurcel en ook toen heeft men gedreigd de executie te voltrekken”, zo lichtte Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer toe op Radio 1. Herbeluister hier het volledige interview op de Ochtend van Radio 1.

Ook in november 2020 keurde het Vlaams Parlement een spoedresolutie goed. CD&V,  N-VA, sp.a, Open VLD  en Groen dienden toen op initiatief van volksvertegenwoordiger Orry Van de Wauwer (CD&V) een resolutie in over de toen nakende uitvoering van de doodstraf. Ook toen wilden de indieners hiermee een signaal van verzet geven om de naderende doodstraf van Djalali tegen te houden. Eerder in 2020 stemde de Senaat een soortgelijke resolutie op initiatief van Van de Wauwer.

Wil je weten waarom Orry internationale aangelegenheden belangrijk vindt? Kijk hier.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *