fbpx

Op zaterdag 6 maart werd David P., een 41-jarige man uit Beveren, het dodelijk slachtoffer van homofoob geweld. De daders lokten David onder voorwendsel van een date naar een park, waar ze hem gewelddadig aanpakten en uiteindelijk met een mes vermoordden. Het homofoob geweld bereikte hiermee een uiterst triest hoogtepunt. Permanente actie blijft nodig.

Dergelijke haat en geweld is immoreel en verwerpelijk. Toch komt dit nog te vaak voor. Nu opnieuw met een dodelijk slachtoffer tot gevolg, net als na de moord op Ihsane Jarfi in Luik in 2012.

Jezelf zijn, zonder angst

Deze moord bewijst nog maar eens dat voortdurende actie op dat terrein absoluut nodig is. Want alle inspanningen naar gelijke kansen toe ten spijt, tonen dergelijke feiten aan dat het zeker nodig is om een versnelling hoger te schakelen. Om dergelijk geweld blijvend te kunnen voorkomen. Want er gebeurt al veel: federaal wordt er gewerkt aan een derde actieplan (waarbij het middenveld nauw betrokken wordt), bevestigde minister Somers op mijn suggestie om lokale besturen aan te moedigen een vierhoeksoverleg tegen homofoob geweld op te starten, nam de Senaat de resolutie aan over anonieme aangifte van homofoob geweld. Toch blijft het moeilijk om een bepaalde harde kern in onze samenleving te bereiken. Zowel vanuit Gelijke Kansen, onderwijs, ons verenigingslandschap, maar ook Justitie is hier duidelijk nog werk. Ik blijf alle initiatieven hiertoe aanmoedigen en opvolgen. Want iedereen – elke holebi of transpersoon – moet zichzelf kunnen zijn en leven zonder angst. Zonder angst om zich te outen, hand in hand te wandelen of af te spreken via een dating app.

Plenaire vergadering Vlaams Parlement 11 maart 2021. “Jezelf zijn zonder angst”, naar de 4 fundamentele vrijheden van president FDR, die de basis vormden voor de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens.

Extra maatregelen tegen homofoob geweld

Naar aanleiding van het debat over homofoob geweld in het Vlaams parlement op 10 maart 2021, ging Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers in overleg met Çavaria en Wel Jong Niet Hetero. Samen met deze organisaties heeft minister Somers inmiddels een aantal bijkomende stappen afgesproken in de strijd tegen homofobie en homohaat. Zo is het onder meer de bedoeling om de bestaande meldpunten toegankelijker en bekender te maken en om die meldpunten meer te centraliseren.

Daarnaast worden ‘safe spaces’ onderzocht. De bedoeling hiervan is om een virtuele of fysieke ruimte te creëren waar slachtoffers van homofoob geweld hun verhaal kunnen doen in een veilige en beschermde omgeving.

Er komt ook een klankbordgroep met de verschillende LGBT+ organisaties. Die klankbordgroep moet bekijken waar er nog verbeteringen en extra acties mogelijk zijn per beleidsdomein.

Veiligheidschecks door dating apps?

In het Vlaams parlement vroeg ik minister Somers ook om een gesprek aan te gaan met de dating apps. David P. zou via de dating app Grindr gelokt zijn. Deze aanpak, waarbij daders via valse profielen slachtoffers lokken, komt vaker voor. Alle gebruikers zouden zonder angst van deze apps gebruik moeten kunnen maken en afspreken met wie ze willen. Daarom is een veiligheidscheck door de datingapps nodig, vooral om deze daders van de apps te weren. Want laat het wel duidelijk zijn: niet de apps of slachtoffers van homofoob geweld zijn hiervoor verantwoordelijk, enkel de daders. Ook zonder aan victim blaming te doen, moeten we wel kijken hoe we het gebruik van dating apps veiliger kunnen maken. Minister Somers bevestigde dat dit een piste is die hij verder wil onderzoeken.

“Wees jezelf en wees daar trots op”

De voorbije dagen zagen we een grote solidariteit voor David P. en de regenbooggemeenschap. Dit is goed, hiermee geeft de samenleving het signaal aan de daders van homofoob geweld dat zij het probleem zijn, en niet holebi’s of transpersonen.

Bekijk hier het interview met Vlaams parlement tv over de maatregelen tegen homohaat.

Wil je weten waarom Orry diversiteit & gelijke kansen belangrijk vindt? Kijk hier.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *