fbpx

Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer pleit in het Vlaams parlement voor een Vlaanderen brede uitrol van het vierhoeksoverleg tegen homohaat. In dat vierhoeksoverleg komen het lokaal bestuur, de politie, het maatschappelijk middenveld en Unia samen rond oplossingen in de strijd tegen homofobie. “In een aantal steden zoals Gent, Leuven en Mechelen is dit vierhoeksoverleg al succesvol van start gegaan. Daarom is het tijd voor een succesvolle, brede uitrol,” zo zei Orry in het Vlaams parlement.

“Jammer genoeg wordt er nog té vaak aangetoond dat initiatieven rond het voorkomen en tegengaan van homohaat noodzakelijk blijven. We horen en lezen nog té vaak berichten over holebi’s die het slachtoffer worden van fysiek en/of verbaal geweld. We moeten kijken naar de good practices die vandaag voorhanden zijn en hiervan gebruik maken voor een bredere uitrol,” zegt Orry Van de Wauwer.

Vierhoeksoverleg tegen homohaat in Antwerpen?

Antwerpen heeft de voorbije jaren een voortrekkersrol gespeeld  in de preventie van holebidiscriminatie. Ook deed Antwerpen veel om het melden van homofoob geweld te stimuleren. Zo werkte Antwerpen mee aan verschillende Europese proefprojecten en heeft de politie een uitgebreide diversiteitswerking. Toch komt homofoob geweld ook in Antwerpen nog te vaak voor. Daarom roept Van de Wauwer het Antwerpse stadsbestuur op om ook hierbij mee het voortouw te nemen en het vierhoeksoverleg tegen homofoob geweld op te richten. (zie artikel Gazet van Antwerpen)

Centrale ondersteuning aan lokale besturen

Van de Wauwer wil ook laten onderzoeken of het mogelijk is om dit vierhoeksoverleg ook via politiezones te laten verlopen. Zo kunnen ook kleinere steden en gemeenten betrokken zijn. In het Vlaams parlement liet bevoegd minister Bart Somers alvast weten in te willen gaan op die vragen. “Ik laat het netwerk van lokale gelijke kansen ambtenaren alvast nagaan of er interesse is bij de lokale besturen voor dergelijk vierhoeksoverleg. Ik laat het uitwisselen van goede praktijken en voorbeelden op deze manier op de agenda te zetten.” aldus Bart Somers.

Anoniem melden homofoob geweld?

Daarnaast werkt Van de Wauwer ook mee aan een resolutie in de Senaat rond het anoniem melden van homofoob geweld. Anoniem melden kan drempel tot meldingen te verlagen.

Commissiezitting van 19 januari 2021 in het Vlaams Parlement, waar Orry minister van Gelijke Kansen Bart Somers hierover bevraagt (vanaf 2u 08minuten).

Wil je weten waarom Orry diversiteit & gelijke kansen belangrijk vindt? Kijk hier.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *