fbpx

De Europese Commissie onder leiding van voorzitter Ursula Von der Leyden, presenteert vandaag de eerste strategie ter bestrijding van LGBTQI+ discriminatie. Von Der leyden had dit reeds aangekondigd in haar State of the Union in september. JONGCD&V reageert verheugd op het plan van de Europese Unie.

Overheen de EU blijkt 43% van de LGBTQI-gemeenschap zich immers gediscrimineerd en ongelijk behandeld te voelen. De strategie die de Europese Commissie heeft uitgewerkt, bevat enkele gerichte acties om deze ongelijkheid en discriminatie ten opzichte van de LGBTQI-gemeenschap aan te pakken in de komende 5 jaren.

Actie tegen discriminatie

De strategie komt er na oproepen van verschillende lidstaten, waaronder België, en het Europees Parlement. Er worden een aantal gerichte acties ondernomen die onder te brengen vallen in vier pijlers. Zo is het voorstel om de lijst met EU-overtredingen uit te breiden en onder meer hate crime en homofobe hate speech hierin op te nemen. Daarnaast wordt er ook werk gemaakt van wetgeving die ervoor moet zorgen dat er wederzijdse erkenning is van ouderschap door LGBTQI-koppels in alle lidstaten van de EU. 

“De EU is een project gebaseerd op mensenrechten. LGBTQI-rechten zijn ook mensenrechten, die moeten te allen tijde gewaarborgd worden. Niemand zou zich gediscrimineerd mogen voelen, zeker niet in de EU. Fantastisch dat de Europese Commissie met een strategisch plan komt!” meent Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer.

“We zien recent vooral in Polen en Hongarije dat deze gemeenschap onder druk staat. In Polen hebben de lokale overheden zelfs LGBTQI-vrije zones uitgevaardigd, zones waar de LGBTQI-gemeenschap niet welkom is. De Poolse autoriteiten laten dit gewoon gebeuren. Meer nog, er werd zelfs gebruik gemaakt van een homofoob discours tijdens de voorbije Poolse verkiezingen.” Aldus Kevin Maas, voorzitter van JONGCD&V. “In de Europese Unie moet zich vrij kunnen voelen zichzelf te zijn. Zulke LGBTQI-vrije zones zijn onaanvaardbaar. Wij zijn blij te zien dat Commissievoorzitter von der Leyen haar verantwoordelijkheid neemt.”

Wil je weten waarom Orry diversiteit & gelijke kansen belangrijk vindt? Kijk hier.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *