fbpx

Zaterdag 27 juni vindt de World Pride plaats, door de coronacrisis in digitale vorm. In vele landen kennen holebi’s en transgenders nog geen gelijke burgerrechten en zijn ze extra kwetsbaar voor discriminatie of vervolging. Naar aanleiding van de World Pride vraagt het regenboognetwerk van CD&V aan de Vlaamse burgemeesters om via hun internationale zustersteden druk te zetten op LGBT-discriminatie en de situatie van holebi’s aan te kaarten.  

De situatie van holebi’s en transgenders blijft in vele landen precair. Zo signaleerde de ILGA-Europe Rainbow Index in 2019 en 2020 opnieuw een achteruitgang op het vlak van de bescherming van rechten van LGBTQI+-personen in Servië, Bulgarije, Kosovo, Turkije en Rusland, maar ook in EU-landen Hongarije en Polen. In het voorjaar van 2019 heeft een Poolse krant een oproep gelanceerd aan steden en gemeenten om hun grondgebied uit te roepen tot “LGBT-vrije zones”. 96 Poolse gemeenten zijn op deze oproep ingegaan.

Internationale druk…

De internationale gemeenschap heeft hier afkeurend op gereageerd. Het Europees Parlement nam in december 2019 een resolutie aan tegen openbare discriminatie en haatzaaiende uitlatingen tegen LGBT-personen. Op 22 april van dit jaar keurde ook het Vlaams parlement een resolutie goed waarin ze openbare discriminatie en haatzaaiende uitlatingen ten aanzien van lgbtqi+-personen in de Europese Unie en in de wereld veroordeelt. Vlaams parlementslid en voorzitter van het regenboognetwerk van CD&V Orry Van de Wauwer, die een van de initiatiefnemers van de resolutie was, wil ook via de steden en gemeenten de druk opvoeren.

… en druk vanuit steden en gemeenten via zustersteden

“Verschillende Vlaamse steden en gemeenten hebben zusterbanden met gemeenten in andere landen, ook in landen waar holebi’s en transgender gediscrimineerd worden. Daarom vragen we hen om de rechten van LGBT-personen aan te kaarten bij hun zustersteden. LGBT-rechten zijn mensenrechten” licht Van de Wauwer toe. “Daarom schrijven we elke burgemeester en schepen van Gelijke Kansen aan en bezorgen we hen een modelbrief die zij kunnen sturen naar hun zustersteden” vullen Filip Smet (CD&V-gemeenteraadslid in Eeklo) en Nick Van Roosbroeck van het CD&V-regenboognetwerk aan. “Op deze manier tonen we niet alleen onze steun via de internationale gemeenschap, maar ook via het lokale niveau.”

Burgemeester van Waregem Kurt Vanryckeghem (CD&V) reageert alvast positief op de actie. “Waregem heeft een stedenverband met de Hongaarse stad . Ik zal de burgemeester aanschrijven om te wijzen op het toegenomen LGBT-fobe klimaat in Hongarije. Waregem heeft een goede vriendschapsband met Szerkszárd, maar goede vrienden moeten elkaar ook kunnen aanspreken op gevoelige zaken. Als burgemeester wil ik hier mijn verantwoordelijkheid in nemen.”

Portret van Orry door Bob Reijnders voor een portretreeks voor de Belgian Pride 2020

Wil je weten waarom Orry diversiteit & gelijke kansen en mensenrechten belangrijk vindt? Klik dan op de links!


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *