fbpx

In lage- en midden-inkomenslanden hebben 214 miljoen vrouwen geen toegang tot moderne vormen van anticonceptie. Door de corona crisis verergert de situatie. Meer dan de helft van alle vrouwen in deze landen wil een zwangerschap vermijden of uitstellen. Gezinsplanning, of de informatie over en toegang tot anticonceptie en vruchtbaarheidsbehandelingen, is vaak levensnoodzakelijk voor de gezondheid en ontwikkelingskansen van vrouwen en hun gezinnen. Daarom voert Sensoa campagne voor deze vrouwen en de vrouwenrechten.

 “Hoeveel vingers steek jij op voor Moederdag?” Met deze vraag voert Sensoa campagne, waar ik vol overtuiging aan meewerkte. Deze campagne is een teken van solidariteit met de groeide groep vrouwen in lage- en midden-inkomenslanden die niet zelf kunnen beslissen over het al of niet krijgen van kinderen. Aan gezinsplanning kunnen doen, is echter enorm belangrijk. In december 2018 nam ik deel aan het Partners Forum 2018 in New Delhi om het met 1200 partners wereldwijd te hebben over deze problematiek.

De videocampagne van Sensoa m.b.t. de impact van corona op toegang anticonceptie en gezondheidszorg

Gezinsplanning is van levensbelang voor moeders en kinderen

Gezinsplanning en toegang tot anticonceptie zijn niet alleen maar belangrijk voor de ontwikkelingskansen van deze vrouwen en hun gezinnen. Het is ook echt van levensbelang. Het inlossen van de vraag naar gezinsplanning zou jaarlijks naar schatting 76.000 vrouwenlevens kunnen redden. Ook zo zou de dood van 480.000 pasgeboren baby’s kunnen vermijden en voorkomen dat bijna een half miljoen kinderen hun moeder verliezen. Doordat veel vrouwen geen toegang hebben tot anticonceptie worden ze vaak op (erg) jonge leeftijd zwanger of zijn ze snel opnieuw zwanger na de geboorte van een kind. Daardoor lopen ze grote risico’s voor hun eigen gezondheid, die van hun baby en de andere kinderen in het gezin.

Wat is de impact van de Coronapandemie?

Door de Covid-19 pandemie stijgt het aantal vrouwen zonder toegang tot anticonceptie. Het VN-Bevolkingsfonds UNFPA berekende dat een lockdown van 6 maanden in lage en middeninkomenslanden kan leiden tot 47 miljoen extra vrouwen zonder toegang tot anticonceptie. Dat zou leiden tot 7 miljoen bijkomende ongeplande zwangerschappen. Door de lockdown zijn duizenden gezinsplanningsklinieken noodgedwongen gesloten. Gezondheidspersoneel wordt ingezet voor de pandemie of zit in quarantaine. De productie en de bevoorrading van anticonceptie, inclusief condooms loopt vertragingen op of is op sommige plaatsen stilgevallen.

Foto genomen door Orry in de vruchtbaarheidsafdeling van een kliniek in New Delhi, India, waar vrouwen terecht kunnen voor gezinsplanning

Wil je weten waarom Orry internationale aangelegenheden belangrijk vindt? Kijk hier.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *