fbpx

In december bracht het Partners Forum 2018 1200 partners bijeen in New Delhi. Deze partners zijn betrokken bij de Every Woman Every Child (EWEC)-movement en de Global Stratey van de Verenigde Naties. Deze staan in het teken van de Gezondheid van Vrouwen, Kinderen en Adolescenten.

Het Partners Forum 2018 gaat uit van het Partnership for Maternal, Newborn & Child Health (PMNCH). Het PMNCH is een alliantie van meer dan 1000 organisaties in 192 landen, geclusterd rond het thema van seksuele, reproductieve, maternale, pasgeboren, kind- en adolescentengezondheid. Het doel van het Forum bestond erin om enerzijds acties over verschillende sectoren heen te stimuleren. Anderzijds om kennis en ervaring tussen verschillende landen en gezondheidssectoren te delen. Dit gebeurde door zowel academici, ministers en parlementsleden, vrouwenbewegingen, jongeren en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven wereldwijd bijeen te brengen. De stemmen van vrouwen, kinderen en adolescenten stonden ​​centraal.

Het Forum, dat plaatsvond op 12 en 13 december, sloot af met nieuwe toezeggingen. Om de uitdagingen met betrekking tot de gezondheid van moeders, pasgeborenen en kinderen wereldwijd aan te pakken. De Indiase premier Shri Narendra Modi, die als gastheer het Forum opende, heeft een investering aangekondigd van $100 miljard in gezondheidsdiensten in 2025.

Orry Van de Wauwer op het Parliamentary Conclave van het Partners Forum 2018

Aanwezigheid België

Als lid van de Belgische ‘parlementariërs voor de Agenda 2030’ nam ik deel aan het Forum van PMNCH. Samen met een delegatie van het European Parliamentary Forum on Population and Development (EPF), bestaande uit 6 parlementsleden uit Europa en Afrika. Aanvullend op het Forum had de delegatie een eigen programma uitgewerkt.

Het bezoek van de delegatie begon met een bezoek aan het Hamdard Institute of Medical Sciences, Research Hospital and Maternal Health Clinic. Hier deelden de parlementsleden goede praktijken om de gezondheid van moeders en kinderen in hun respectieve landen te verbeteren. Het Hamhard Institute zet heel sterk in op toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg voor (zwangere) vrouwen, baby’s en kinderen. De delegatie nam ook deel aan de plenaire sessie van het Forum. Hierin spraken de aanwezige parlementsleden over de rol die zij kunnen spelen in hun land. Gaande van het waarborgen van verantwoording over de gezondheid van vrouwen, kinderen en adolescenten tot de universele dekking van de gezondheid. Ik lichtte hier o.a. de werking en opvolging van moeders en pasgeboren baby’s door Kind & Gezin toe.


Het Hamdard Institute of Medical Sciences, Research Hospital and Maternal Health Clinic,  dat sterk inzet op een toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg voor (zwangere) vrouwen, baby’s en kinderen.

Met dank aan Sensoa en het European Parliamentary Forum on Population and Development voor de kans om deel te nemen. Meer info over Sensoa International vind je hier.

Wil je weten waarom Orry diversiteit & gelijke kansen belangrijk vindt? Kijk hier.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *