fbpx

De cultuursector is in crisis. Als eerste de deuren moeten sluiten, als laatste krijgt de sector perspectief op heropening. Uit verschillende hoeken klinkt de roep om steunmaatregelen. “De situatie leidt tot schrijnende situaties op het veld”, zeggen Vlaams parlementsleden Orry Van de Wauwer en Karin Brouwers. De parlementsleden roepen de Vlaamse Overheid op om perspectief te bieden aan de noodlijdende cultuursector en kijken hiervoor uitdrukkelijk naar het noodfonds. Hiervoor stelde Orry Van de Wauwer ook een actuele vraag in de plenaire vergadering van het Vlaams parlement.

De cultuursector krijgt het bijzonder hard te verduren sinds de start van de coronacrisis. Theatervoorstellingen en concerten werden als eerste geannuleerd en worden wellicht als laatste weer opgestart. Ondertussen bloeden cultuurorganisaties en zitten veel cultuurwerkers in precaire situaties.

? Concert Rudy Trouve en Mauro Pawlowski – Foto Boumediene Belbachir-181

Alarmerende signalen

Uit statistieken van de Economic Risk Management Group, die de economische impact van de crisis berekent, blijkt dat ruim een op de vier organisaties in de cultuur- en entertainmentsector een faillissement vreest. Daarenboven dreigt volgens de Nationale Bank de helft van de cultuurwerknemers die nu tijdelijk werkloos is, zijn job te verliezen. Tot nu toe heeft de Nationale Veiligheidsraad bij het afbouwen van de coronamaatregelen enkel perspectief geboden op heropening van de bibliotheken en de musea. Eerder deze week trokken driehonderd Belgische kunstenaars aan de alarmbel. In een open brief aan de federale regering vragen ze om dringend buitengewone steunmaatregelen te nemen die een inkomen garanderen tot ze hun normale activiteiten kunnen hervatten. Daarnaast willen ze een exit-plan voor de cultuursector.

De eerste stappen

Federaal minister Nathalie Muylle (CD&V) nam al enkele belangrijke beslissingen. Zo kwamen er reeds versoepelingen in de werkloosheidsregelingen binnen het kunstenaarsstatuut. Verder besliste de minister vrijdag om het systeem van tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht door corona open te zetten voor artiesten en medewerkers uit de evenementen-, cultuur- en media sector. Hierdoor kunnen ook andere bewijzen dan een arbeidscontract worden voorgelegd. Op dinsdag 12 mei boog een Interministeriële Conferentie Cultuur, waarbij zowel gemeenschaps- als federale ministers aanwezig waren, zich over de concrete vragen uit de sector. De ministers bereidden tegen het einde van deze week ook aan advies voor de exit-strategie voor die de Nationale Veiligheidsraad de komende weken moet vastleggen.

Noodfonds inzetten

Orry Van de Wauwer en Karin Brouwers reageren alvast erg positief op de genomen initiatieven. “Maar na de federale overheid is het aan Vlaanderen om de getroffen cultuursector verder te hulp te schieten. Daarom vragen wij om meer middelen te voorzien voor het noodfonds cultuur”, zeggen de parlementsleden. “De berekening van de schade overstijgt het door de Vlaamse overheid voorziene budget 200 miljoen euro. De doelstelling van de steunmaatregelen is om gezonde bedrijven door deze onverwachte crisis te loodsen en de inkomens van gezinnen op peil te houden. De volledige schade compenseren is onhaalbaar, wel moeten we bekijken wat nodig is om de sector te helpen overleven.

De vrijetijdssectoren zoals de cultuur-, sport, media-, jeugd-, en toeristische sectoren worden extra hard getroffen omwille van de aard van hun activiteiten die gebaseerd zijn op nauw menselijk contact. Deze sectoren zijn belangrijk voor ons economisch weefsel, maar ook met oog op een veerkrachtige samenleving”, vullen Orry Van de Wauwer en Karin Brouwers nog aan. Ten slotte roepen de parlementsleden op om gedifferentieerd te werken per sector: de mediasector zit anders in elkaar dan de cultuursector, toerisme is niet hetzelfde als sierteelt.

Wil je weten waarom Orry cultuur en socio-culturele organisaties belangrijk vindt? Kijk hier.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *