fbpx

Donderdag 16 april hield de commissie Cultuur een gedachtewisseling met de minister van Cultuur over de visienota Kunsten van de Vlaamse regering. Tijdens zijn toelichting liet de minister ook weten dat de Vlaamse regering 4 miljoen extra heeft vrijgemaakt voor projectsubsidies voor jonge en startende kunstenaars.

In november 2019 was er nog veel commotie over de beslissing van de minister-president om 60% te besparen op deze projectsubsidies. Zelf heb ik mij hier toen heel kritisch over uitgelaten, zowel in de commissie als voor het VRT-journaal. Op een eerdere vraag van mij, erkende minister Jambon nog het belang van projectsubsidies als zaaigeld voor jonge kunstenaars.

Samen met onze collega’s van Open VLD hebben wij toen opgeroepen om het voorziene budget al volledig toe te wijzen in de eerste ronde van de projectsubsidies. Vervolgens zouden we bij de begrotingscontrole kunnen zoeken naar nieuwe middelen om de besparing in de projectsubsidies in een tweede ronde terug te draaien. Dat blijkt nu dus gelukt, nadat we als CD&V hier in het Vlaams parlement én in de Vlaamse regering voor hebben gepleit.

Dit is goed nieuws voor onze jonge en startende kunstenaars. Zeker in tijden van corona, kan dit een belangrijk element zijn in de relance voor onze kunstensector.

Wil je weten waarom Orry cultuur en socio-culturele organisaties belangrijk vindt? Kijk hier.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *