fbpx

Deze week lichtte Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon zijn beleidsnota en begroting Cultuur voor in het Vlaams parlement. Hierbij was er veel commotie in de cultuursector. De minister-president kondigde immers een besparing aan van 60% in de projectsubsidies.

Ook ik was geschrokken van deze beslissing. Een maand geleden vroeg ik nog aan de minister-president of hij het belang van projectsubsidies erkende voor jonge kunstenaars en innovatie in de cultuursector. Minister Jambon erkende toen mijn zienswijze van projectsubsidies als zaaigeld. Bekijk mijn vraag en het antwoord van de minister hier:

De cultuursector heeft actie gevoerd bij de commissiezitting Cultuur van donderdag 14 november. Ik begrijp de onrust. De keuze om zo fel te besparen in de projectsubsidies is een keuze die ik niet zou maken. Tijdens zijn toelichting nam de minister al een (klein) deel van de bezorgdheid weg. Hij maakte een opening naar prioritair extra cultuurmiddelen wanneer er budgetruimte vrijkomt, en door de grote kunsteninstellingen een grotere verantwoordelijkheid te geven in ondersteuning van jonge kunstenaars. CD&V zal dit nauwgezet verder opvolgen. Bekijk het item in Het Journaal en Terzake (VRT), met mijn reactie, hier.

Wil je weten waarom Orry cultuur en socio-culturele organisaties belangrijk vindt? Kijk hier.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *