fbpx

Op vrijdag 8 maart nodigde senator Orry Van de Wauwer (cd&v) LGBT World Beside uit in de Senaat. Zij kwamen met enkele Russische LGBTI+-vluchtelingen die bescherming hebben gevonden in Europa om het te hebben over de uitdagingen van holebi- en transpersonen die moeten vluchten voor de onderdrukking en vervolging in hun thuislanden.

LGBT World Beside is een NGO die LGBTI+-vluchtelingen uit Rusland en andere oud-Sovjetstaten in Europa ondersteunt en samenbrengt. Zij zijn opgericht in Nederland, maar breiden hun werking ook elders in Europa uit.

Persoonlijke verhalen over vervolging en onderdrukking in Rusland

Op 8 maart bezochten zij het federale parlement op uitnodiging van senator Van de Wauwer (cd&v), die in het verleden ook al met de initiatiefnemers van LGBT Word Beside samenwerkte. De deelnemers getuigden over hun leven als LGBTI-persoon in Rusland: hoe zij zelf het slachtoffer werden van onderdrukking en vervolging, tot zelfs de dood van dichte vrienden.

Projecten rond mentaal welzijn LGBTI-vluchtelingen

Vandaag geven zij een stem aan en ondersteunen ze nieuwe LGBTI-vluchtelingen na hun aankomst in Europa. Concreet werken zij momenteel een nieuw project uit om het (mentaal) welzijn van LGBTI-vluchtelingen in Nederland te verbeteren. Orry Van de Wauwer lichtte bestaande projecten in Vlaanderen en België, vanuit het ondersteunde middenveld, toe. Een van die projecten is Lumi, de oude holebifoon.

Ook Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose, die ook begaan is met (LGBTI-)vluchtelingen maakte tijd voor een kort gesprek. Na het ontvangst en een rondleiding in het parlementsgebouw, woonden de deelnemers van LGBT World Beside nog de behandeling van de resolutie van Van de Wauwer rond PrEP-beleid (preventieve hiv-medicatie) in de plenaire vergadering van de Senaat bij.

Enkele deelnemers van LGBT World Beside met senator Van de Wauwer en senaatsvoorzitter D’Hose

Lees hier meer over initiatieven van Orry rond Gelijke Kansen & LGBTI-rechten en rond Buitenlands Beleid & Mensenrechten.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *