fbpx

Lumi, de vroegere Holebifoon, is een opvang- en infolijn voor iedereen die vragen heeft over gender en seksuele voorkeur.  Vrijwilligers luisteren er anoniem, gratis en zonder vooroordelen naar de vragen en de bekommernissen van iedereen die hen contacteert.  Dit zijn niet enkel mensen die worstelen met of vragen hebben over hun seksuele voorkeur of gender. Ook ouders, familie, partners, vrienden, leerkrachten en hulpverleners kunnen er met hun vragen terecht.  Minister Somers ging in op mijn vraag om 30.000 euro extra voor holebifoon Lumi te voorzien.

Verdubbeling van het aantal oproepen

Sedert het begin van de corona-crisis is het aantal oproepen bij Lumi bijna verdubbeld.  Dat hoeft ook niet te verwonderen.  De corona-epidemie brengt heel wat mensen in onzekerheid. Vragen en bekommernissen waar mensen mee zitten of mee geconfronteerd worden (eenzaamheid, depressieve gevoelens, onzekerheid,…) worden enkel nog intensiever. Op zo’n momenten is het belangrijk dat mensen terecht kunnen bij hulplijnen.

Meer inzet van mensen en middelen

Al die vragen op een kwalitatieve manier beantwoorden vergt van de betrokken organisaties natuurlijk een verhoogde inzet van mensen en middelen. Lumi werkt dan wel met vrijwilligers, maar ook zij moeten goed omkaderd en getraind worden om kwaliteitsvolle gesprekken te voeren.

Rekening houdend met dit gegeven werden de middelen voor bepaalde hulplijnen recent ook verhoogd.  Er bestaan immers verschillende hulplijnen. Zo heeft bijvoorbeeld minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) ook extra middelen uitgetrokken voor de hulplijn voor jongeren en kinderen Awel, omdat ook zij het aantal oproepen de laatste maanden gevoelig zag stijgen.

30.000 euro extra voor Lumi

Daarom vroeg ik minister van Gelijke Kansen Bart Somers (open VLD) om, gezien de huidige omstandigheden, bijkomende financiering te voorzien. Minister Somers voorziet daarom 30.000 euro extra voor holebifoon Lumi voor 2021, bovenop de 40.000 euro die Lumi al krijgt. Op deze manier kan Lumi een kwaliteitsvolle dienstverlening blijven verzekeren.

Danku vrijwilligers!

Ik wil minister Somers bedanken om zo snel extra middelen beschikbaar te stellen voor Lumi. Naast de minister wil ik vooral ook de vele vrijwilligers van Lumi bedanken. Lumi kan haar dienstverlening immers enkel verzekeren dankzij hen. Dit zijn mensen, vaak uit de regenbooggemeenschap of hun omgeving, die zich volledig onbaatzuchtig inzetten. Die het beste van zichzelf geven, veel meer dan enkel een luisterend oor, om het welbevinden van velen te verbeteren. De hashtag #samentegencorona is vandaag populair, deze vrijwilligers zetten deze leuze ook om in de praktijk. Dankzij de extra middelen kan Lumi nog meer vrijwilligers opleiden en coachen tot experten die fantastisch werk leveren.

Wil je weten waarom Orry diversiteit & gelijke kansen belangrijk vindt? Kijk hier.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *