fbpx

BRUSSEL 06/03 16:29 (BELGA)
De Vlaamse regeringspartijen CD&V en Open VLD willen nadenken over een boycot van Israël met een beperkt aantal Europese landen. Met de hele Europese Unie is dat onmogelijk, redeneren ze. Dat zeiden ze woensdag in het Vlaams Parlement, na vragen van Staf Aerts (Groen), Annick Lambrecht (Vooruit) en Jos D’Haese (PVDA) aan minister-president Jan Jambon (N-VA).

“Ik herhaal namens de hele Vlaamse regering dat enkel een tweestaten-oplossing een antwoord kan bieden”, zei Jambon woensdag. “We dringen er op aan dat de EU daarin bemiddelend optreedt.”

In een boycot ziet hij op dit moment echter weinig heil. “Een eenzijdige boycot uit Vlaanderen kan hier misschien op applaus rekenen, maar welke steen verleg je daarmee in de rivier? Ik denk dat we dat in een gecoördineerde actie moeten doen.”

De coalitiepartners wezen er echter op dat de Europese Unie dat niet snel zal beslissen. “Ik vind dat je een boycot moet durven onderzoeken, maar dan met een groep Europese landen”, zei Marino Keulen van Open VLD. “De hele Europese Unie zal dat nooit doen. Zo zal Duitsland daar nooit aan meedoen, maar met een groep landen moet dat zeker te overwegen zijn.”

“Als de EU niet snel genoeg stappen zet, moeten de lidstaten en de regio’s dat zelf doen”, zei ook Orry Van de Wauwer van CD&V. 

Staf Aerts van Groen drong aan op een tijdelijke sluiting van het kantoor van Flanders Investment and Trade in Tel Aviv. Daar voelde Jambon niet veel voor. “U weet allemaal dat onze in- en uitvoer met Israël bijzonder streng geregeld is. Ik zie binnen dat kader geen enkele reden om ons kantoor te sluiten.”

In zijn tussenkomst in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement riep Orry Van de Wauwer minister-president Jambon opnieuw op om steun voor UNRWA vanuit Vlaanderen te verzekeren, zoals hij eerder ook al deed.

Lees hier meer over initiatieven van Orry op het vlak van Buitenlands Beleid en Mensenrechten.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *