fbpx

Op vrijdag 2 februari organiseert de Senaat een symposium rond Intersekse, met een vertoning van de aflevering “Aanvaarding” van de reeks She, They, Us, rond intersekse topmodel Hanne Gaby Odiele en een panelgesprek rond de maatschappelijke uitdagingen rond intersekse.

Vrijdag 2 februari, in de Belgische Senaat

  • 14u welkom door documentairemaker Sam Peeters
  • 14:15u vertoning documentaire
  • 15u panelgesprek met prof. dr. Pieter Cannoot (Human Rights Center, UGent), Emmanuelle Verhagen (Intersekse Vlaanderen), Londé Ngosso (Genres Pluriels) en Orry Van de Wauwer (senator).
  • 16u drink en slotwoord door senaatsvoorzitster Stephanie D’Hose

She They Us is een documentairereeks over de hoopvolle strijd voor een toekomst waarin iedereen gelijkwaardig kan zijn. Zeven mensen uit de Lage Landen streven elk op hun manier naar een wereld die beter past bij hun leven, lichaam, werk en liefde. De reeks toont hoe zij dagelijks omgaan met discriminatie op het kruispunt van gender, seksualiteit, huidskleur, klasse en religie.

Hanne Gaby Odiele is een internationaal topmodel. Pas op hun 17e ontdekte Hanne bij het lezen van een tienertijdschrift dat hen intersekse is. Vandaag gebruikt hen hun modellenstatus om de cosmetische operaties bij intersekse kinderen, die hen zelf ervaarde, te stoppen.

Deelname is gratis, vooraf in te schrijven via orry.vandewauwer@vlaamsparlement.be

Wat is intersekse?

Intersekse is een verzamelterm voor heel uiteenlopende lichamelijke kenmerken die elk te maken hebben met het niet volledig voldoen aan de normatieve verwachtingen over binaire (mannelijke versus vrouwelijke) geslachtskenmerken. Het gaat om variaties op het vlak van chromosomen, hormonen, en externe en interne geslachtskenmerken die afwijken van wat door de samenleving als strikt mannelijk of strikt vrouwelijk wordt gezien. Het gaat dus om een natuurlijk fenomeen binnen de geslachtsontwikkeling van het individu.

In het najaar van 2020 diende Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer (cd&v) een conceptnota in voor nieuwe Vlaamse regelgeving om de rechten van intersekse personen te waarborgen. Op 23 januari 2024 keurde de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement een resolutie van Van de Wauwer en collega’s goed, die vraagt om een expertisecentrum rond intersekse zorg op te richten. De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement zal dit nog finaal moeten goedkeuren.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *