fbpx

Het Vlaams Parlement heeft vandaag tijdens de plenaire vergadering unaniem een resolutie aangenomen waarin het diepe bezorgdheid uit over de huidige situatie in Nagorno-Karabach en de recente escalatie van geweld door de Republiek Azerbeidzjan. Het parlement veroordeelt het ongeziene geweld scherp en roept op tot onmiddellijke actie van de Europese Commissie om de humanitaire crisis aan te pakken en te streven naar een vreedzame oplossing van het conflict.

Etnische zuivering

De resolutie, ingediend door parlementsleden Allessia Claes (N-VA), Orry Van de Wauwer (CD&V), Emmily Talpe (Open VLD), Karl Vanlouwe (N-VA), Karin Brouwers (CD&V) en Sofie Joosen (N-VA), toont zich uitermate bezorgd over de vluchtelingenstroom uit Nagorno-Karabach en de vrees voor een etnische zuivering in de regio. De indieners wijzen op de schrijnende humanitaire situatie waarin tienduizenden Armeense inwoners van Nagorno-Karabach verkeren, zonder voedsel, medicijnen of elektriciteit, als gevolg van maandenlange blokkades en militaire operaties

Fundamentele waarden

“We bespreken hier vandaag een resolutie die niet enkel de bevolking van Nagorno-Karabach en Armenië aangaat, maar ook de fundamentele waarden waarop de Europese Unie gebaseerd is,” zegt Allessia Claes. “We moeten niet alleen onze woede en verontwaardiging uitspreken, maar ook concrete stappen ondernemen om de situatie te verbeteren. Het is onze verantwoordelijkheid om op te komen voor gerechtigheid, vrede en menselijke waardigheid.”

Escalerende geweld door Azerbeidzjan

“We veroordelen ten strengste het escalerende geweld door Azerbeidzjan en roepen op tot onmiddellijke naleving van het staakt-het-vuren, respect voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden van de Armeense inwoners van Nagorno-Karabach. We vragen ook de vrijlating van alle politieke leiders die gearresteerd zijn. Het Vlaams Parlement steunt ook de vraag van de Armeense regering aan de VN om toezicht te houden in de regio”, zegt Orry Van de Wauwer.

Oproep tot steun

“Daarnaast dringen we er bij de Europese Commissie op aan om de steun aan Armenië te verhogen voor de hervestiging van potentieel 120.000 vluchtelingen binnen een bevolking van 2,8 miljoen. Ook wordt opgeroepen tot het versterken van diplomatieke druk op Azerbeidzjan en het overwegen van individuele sancties tegen beleidsvoerders die verantwoordelijk zijn voor schendingen van internationale akkoorden en het internationaal recht”, verduidelijkt Emmily Talpe.

Het Vlaams Parlement zal deze resolutie bezorgen aan de Europese Commissie en aan de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse zaken en Veiligheidsbeleid, in de hoop dat er snel actie ondernomen zal worden om de crisis in Nagorno-Karabach aan te pakken en een duurzame vreedzame oplossing van het conflict te bereiken. Voor de zomer dienden Claes en Van de Wauwer ook een resolutie in om de blokkade van de Lachin corridor te veroordelen.

Lees hier meer over initiatieven van Orry op het vlak van buitenlands beleid en mensenrechten.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *