fbpx

De Arenbergschouwburg in Antwerpen besloot om vier klassieke schilderijen in de gerenoveerde trappenhal te vervangen door hedendaagse kunst van fotograaf Mous Lamrabat. Schepen van cultuur Ait Daoud (N-VA) verbiedt dit en plaatst de originele schilderijen terug, omdat ze “niet aan cancel culture wil doen”, aldus de schepen. “Niet Arenberg maar cultuurschepen doet aan cancel culture” reageert Orry Van de Wauwer (cd&v).

De discussie gaat terug tot november 2022, toen de Arenberg besloot om de vier schilderijen in de gerenoveerde trappenhal te vervangen door de foto’s van fotograaf Lamrabat, om zo meer ‘diversiteit’ en ‘kleur’ te brengen. Eind februari besloot Arenberg-directeur Milan Rutten om ontslag te nemen, na de inmenging van de schepen.

“Cancel culture”?

Schepen Ait Daoud (N-VA) zegt dat ze niet wil meedoen aan ‘cancel culture’: “Het uitwissen van het vermeden is waanzin. Aan deze cancel culture doe ik niet mee”, zegt ze aan Gazet van Antwerpen.

“Niet Arenberg maar cultuurschepen doet aan cancel culture”

Vlaams volksvertegenwoordiger Orry Van de Wauwer (cd&v), die zetelt in de commisse Cultuur, reageert scherp op de inmenging van de schepen. “Niet Arenberg, wel cultuurschepen doet aan cancel culture”, zegt hij.  “Lamrabat is een hedendaagse kunstenaar. In de trappenhal zag je een mooie confrontatie tussen de geschiedenis en het hedendaagse Antwerpen. Kunst evolueert. De foto’s van Lamrabat tonen de omslag die in Antwerpen bezig is naar een superdiverse stad. Dat de schepen nu zelf ingrijpt in een kunstenhuis als Arenberg is juist een voorbeeld van cancel culture. Laat kunstenhuizen toch die artistieke vrijheid hebben, reageert Van de Wauwer aan Gazet van Antwerpen.

“Stadsbestuur heeft geen visie op hedendaagse kunst en cultuur”

De hele heisa toont volgens Van de Wauwer aan dat het stadsbestuur en N-VA geen visie hebben op hedendaagse kunst en cultuur. “N-VA heeft enkel aandacht voor cultureel erfgoed. Voor opera, ballet en schone kunsten. Verder dan beschermen en bewaren gaat N-VA niet. De schepen Daoud niet wakker ligt van hedendaagse kunst bewees ze ook door het schrappen van de projectsubsidies cultuur waar jonge kunstenaars het slachtoffer van zijn. Ook dit was cancel culture”.

Artistieke vrijheid onder druk

Volgens schepen Ait Daoud had Arenbergdirecteur Rutten nooit de beslissing mogen nemen om vier schilderijen te verplaatsen en de foto’s van Lamrabat in de plaats te hangen. Volgens de schepen is dit immers een politiek statement, en als ambtenaar moest Rutten de deontologische code van de stad volgen. Die verbiedt politieke statements door ambtenaren. Van de Wauwer is het fundamenteel oneens met de redenering van de schepen. “Deze beslissing behoort tot de artistieke vrijheid van de Arenbergschouwburg. De keuze voor de foto’s van Rutten zijn geen politiek statement, maar een artistieke keuze. Met deze inmenging zet schepen Daoud de artistieke vrijheid onder druk.” Voor cd&v zetelt Annelies Thoelen in het bestuur van het autonoom gemeentebedrijf culturele instellingen Antwerpen. Zij heeft voor cd&v ook deze boodschap gebracht.

Cancellen stadsdichters en projectsubsidies

De schepen is overigens niet aan haar proefstuk toe. Eerder stapten ook de stadsdichters op nadat de schepen de publicatie van een stadsgedicht verboden had. Verder schrapte ze de projectsubsidies voor startende en jonge kunstenaars. Van de Wauwer zei toen al dat er met deze schepen geen goed cultuurbeleid meer te verwachten is.

Lees hier meer over initiatieven van Orry rond cultuur en rond diversiteit.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *