fbpx

Het Vlaams Parlement erkent Rusland als staatssponsor van terrorisme. Op 21 december 2022 keurde het Vlaams Parlement hier een resolutie over goed. Zo geeft het Vlaams Parlement opnieuw een krachtig signaal aan Rusland, dat in februari 2021 een illegale aanvalsoorlog tegen Oekraïne begon. “Met deze resolutie maken we duidelijk dat Rusland zich door zijn wandaden buiten de spelregels van de internationale gemeenschap zet”. Zo zeggen initiatiefnemers Karl Vanlouwe (N-VA), Orry Van de Wauwer (CD&V) en Bart Tommelein (Open Vld).

Gerichte aanvallen op burgerdoelwitten

Het Vlaams Parlement verwijst in de tekst naar de vele Russische aanvallen op burgerdoelwitten. Zo zijn bijvoorbeeld woonkijken, scholen, ziekenhuizen, water- en elektriciteitsnetwerken en andere civiele infrastructuur geliefde doelwitten van de Russische agressor. “Dat is een flagrante schending van het internationaal recht, dat stelt dat je steeds een onderscheid moet maken tussen burger- en militaire doelwitten. Ik heb daar maar één woord voor: terrorisme”, licht Karl Vanlouwe toe.

Oekraïense moraal breken

Het is duidelijke dat de Russische oorlogsvoering alle regels van het internationaal recht schaamteloos overtreedt. Bepaalde technieken, zoals de belegering van Marioepol die leidde tot een verwoesting van 95% van de stad, doen denken aan de duisterste episodes uit de Europese geschiedenis. Vanlouwe: “Ook de nazi’s trachtten met massa-bombardementen de ziel van het Britse volk plat te drukken tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Russische sovjetcommunisten probeerden via terreur elke vorm van verzet neer te slaan.”

Rusland lijkt die oude oorlogstechnieken nog niet verleerd. “Door zonder onderscheid burgerdoelwitten aan te vallen hoopt Rusland de moraal van de Oekraïners te breken,” zegt Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer, “maar zij zullen falen. De Oekraïners zijn dapper en vastberaden: zij zullen deze strijd voor vrijheid winnen.”

Nood aan een EU-lijst van “sponsors van terrorisme”

Het Vlaams Parlement wil de Oekraïense bevolking alvast een hart onder de riem steken in hun moeilijke strijd. “Daarnaast vragen we ook concrete actie van de Europese Unie door de ontwikkeling van een juridisch kader voor het aanduiden van ‘sponsors van terrorisme’. Die lijst moet voorzien in sancties en andere beperkende maatregelen”, aldus Bart Tommelein.

N-VA, cd&v, open vld, vooruit en groen keurden de resolutie goed. Het Vlaams Belang en de Pvda onthielden zich.

Lees hier meer over initiatieven van Orry Van de Wauwer over buitenlands beleid en mensenrechten.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *