fbpx

Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer vraagt aan de Vlaamse regering om internationale sportevents in landen die mensenrechten schenden diplomatiek te boycotten. Bij een diplomatieke boycot blijven gezagsdragers weg van de festiviteiten. Op die manier maken landen duidelijk dat mensenrechtenschendingen niet kunnen. Geen respect voor mensenrechten is geen recht op WK of Spelen. In de toekomst zou respect voor mensenrechten een beoordelingscriterium moeten zijn voor de toewijzing van zo’n events.

Tijdens een interview met nieuwszender CNN vraagt Nasser al-Khater, het hoofd van het organisatiecomité van het WK voetbal, dat aanwezige voetbalfans op het WK in Qatar de lokale cultuur respecteren. Deze cultuur is “meer bescheiden en conservatiever”. Al-Khater verklaarde dit na een vraag van de journalist over de verklaring van Australisch profvoetballer Josh Cavalo, die stelde dat hij zich niet veilig zou voelen in het WK-gastland omwille van zijn homoseksualiteit.

Tolerant land”, met celstraffen voor holebi’s

Volgens al-Khater is Qatar een tolerant en gastvrij land. Regenboogvlaggen zullen echter niet welkom zijn in het straatbeeld – wel tijdens de matchen -, en voetbalfans van hetzelfde geslacht zullen niet hand in hand mogen lopen. Qatar zal even streng optreden als op andere momenten tegen publieke uitingen zoals inzake homoseksualiteit. Op homoseksualiteit staat er een celstraf tot 3 jaar, voor seksuele activiteiten tussen hetzelfde geslacht 7 jaar.

Volgens Human Rights Watch monitoren de autoriteiten in Qatar de online activiteiten van LGBT-personen. Binnen de voetbalstadiums gaan Qatarese LGBT’ers misschien even van de vrijheid kunnen proeven, maar zij kunnen verdere vervolging vrezen eens de voetbaltoeristen vertrokken zijn.

Dode en zwaargewonde arbeidsmigranten

Heel gastvrij is Qatar verder ook niet te noemen als het aankomt op de werkomstandigheden voor de gastarbeiders die instaan voor de bouwwerken voor het WK. Duizenden arbeidsmigranten zouden de voorbije 10 jaar al om het leven gekomen zijn, volgens de Britse krant The Guardian. Deze cijfers worden betwist. Echter, Amnesty International publiceerde afgelopen zomer het rapport In the prime of their lives, waarin het rapporteert over de slechte werkomstandigheden van de gastarbeiders. Volgens een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie uit november 2021 zouden er afgelopen jaar 50 doden gevallen zijn, 500 ernstige gewonden en 37.600 lichtgewonden. Human Rights Watch heeft ook al vaker grove mensenrechtenschendingen gerapporteerd – waaronder ook de uitbuiting van arbeidsmigranten.

Geen respect voor mensenrechten is geen recht op WK of Spelen

Om al deze redenen vraagt Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V) aan minister-president Jambon om vanuit de Vlaamse regering het WK in Qatar, alsook de Winterspelen in China, diplomatisch te boycotten. Verder vraagt Van de Wauwer om in de toekomst mensenrechten mee te nemen als beoordelingscriterium bij de toewijzing van grote internationale (sport)events. Minister Jambon bevestigde dat hij dit op de Vlaamse regering zal agenderen.

Wil je meer weten over het werk van Orry in het Vlaams parlement of Senaat rond mensenrechten? Klik dan hier.

Lees hier meer over de resolutie die het Vlaams parlement aannam over de verdediging van rechten voor de internationale LGBTQI+-gemeenschap.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *