fbpx

Op 16 juli keurde de plenaire vergadering een resolutie van o.a. senaatsvoorzitster Stephanie d’Hose en senator Orry Van de Wauwer goed, waarin de senaat de anti-homowet van de Hongaarse premier Orban veroordeelt. Verder roept de resolutie op tot Europese sancties.

Volgens premier Orban dient de nieuwe wet om kinderen te beschermen (tegen o.a. pedofilie) en om ouders het voorrecht te geven om in te staan voor de seksuele opvoeding van hun kinderen. Holebi’s en transgenders zouden dus helemaal niet geviseerd worden. Onder het voorwendsel om “kinderen te beschermen”, wordt elke vorm van promo voor seksuele – en genderdiversiteit verboden in het bijzijn van minderjarigen.

Kinderen beschermen?

Hierdoor kunnen koppels van hetzelfde geslacht vervolgd worden wanneer zij hand in hand op straat lopen, mogen homoseksuele relaties niet meer aan bod komen in de lessen seksuele opvoeding, en mogen transpersonen niet meer zichtbaar op tv komen voor 22u ’s avonds. In het bijzijn van minderjarigen mag er niet meer over homoseksualiteit gepraat worden. Zelfs neutrale, objectieve berichtgeving over LGBT’ers mag niet meer.

Kinderen net slachtoffer

Volgens senator Orry Van de Wauwer (CD&V) worden kinderen niet beschermd door deze nieuwe wet, maar zijn zij er net het eerste slachtoffer van. “Kinderen die worstelen met hun seksuele geaardheid of wiens gender niet overeenkomt met hun biologische geslacht, zullen zich volledig alleen voelen. Zij zullen geen andere mannen hand-in-hand zien wandelen op straat, geen transpersonen op tv zien. Deze kinderen die denken dat ze geen plaats hebben op deze wereld, worden het eerste slachtoffer”. Verder worden homoseksualiteit, transseksualiteit, seksuele misdrijven en pedofilie op één hoop gegooid in de nieuwe wetgeving.

Inbreukprocedure door Europese commissie

In de resolutie vraagt de Senaat om Europese sancties. De Europese Commissie heeft ondertussen twee inbreukprocedures tegen Hongarije gestart. De eerste omwille van deze nieuwe wet. Een tweede omdat een Hongaarse uitgever veroordeeld werd nadat hij een kinderboek had gepubliceerd over twee ouders van hetzelfde geslacht.

Budapest Pride

Een delegatie Vlaamse politici neemt ook deel aan de Budapest Pride in juli, om steun te betuigen aan Hongaarse LGBT’ers en zich uit te spreken tegen de ontwikkelingen in het land.

De resolutie werd goedgekeurd door alle senatoren, op een onthouding van de Vlaams Belang en N-VA-fracties na. Eerder veroordeelde ook het Vlaams parlement de anti-homowet in Hongarije.

Bekijk hier de volledige speech van Orry in de Senaat

Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *