fbpx

De heraanleg van het kruispunt Grotesteenweg met de Singel in Berchem is gepland in de tweede helft van dit jaar. Deze heraanleg is nodig door de verouderde infrastructuur en onveilige oversteken voor fietsers en voetganger. De verkeersveiligheid zal verhogen door een conflictvrije inrichting. Dit door het afgewerkte kruispunt onmiddellijk aan te sluiten op de Antwerpse verkeerslichtencoördinatiecomputer.

Gevaarlijk kruispunt

De huidige inrichting van het kruispunt Grotesteenweg met de Singel voldoet volgens Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) niet aan de huidige richtlijnen. Dat zegt ze op een vraag van Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V).

“Grotesteenweg-Singel staat gekend als een gevaarlijk verkeerspunt en komt ook voor op de lijst met zwarte verkeerspunten op de Vlaamse gewestwegen”, zegt Van de Wauwer. “Een groot probleem van dit kruispunt situeert zich op de zuidwestelijke hoek. Fietsers en voetgangers die de Mechelsebrug willen oversteken dienen vaak twee keer te wachten. Het verkeerseiland is behoorlijk klein. Nochtans ligt deze kruisbeweging op het enorm drukke Singelfietspad. Soms staan er tot twintig fietsers tegen elkaar gedrukt en deels nog op de rijweg van de bypass.”

Verkeerseiland verdwijnt

Er komt volgens de minister een volledige herinrichting. In het nieuwe ontwerp verdwijnt de bypass voor het rechts afslaande verkeer vanaf de Singel naar de Mechelsebrug. Fietsers en voetgangers krijgen ook op elke hoek van het kruispunt zeer ruime opstelzones. De afslagbewegingen worden conflictvrij. Dat betekent dat wagens voetgangers en fietsers niet kruisen. De werken starten in de tweede helft van 2021. 

Zwarte kruispunt in Antwerpen op de schop

Wil je meer weten over initiatieven van Orry rond mobiliteit? Kijk hier.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *