fbpx

In Griekenland verblijven 5500 minderjarige vluchtelingen, op de vlucht voor oorlog en geweld, zonder ouders in overvolle vluchtelingkampen. Zonder hoop, voorzieningen, onderwijs. Zonder perspectief om een nieuw en veilig leven uit te bouwen. We kunnen #samensolidair zijn met deze kinderen.

Europees spreidingsplan

Europese landen kunnen dit perspectief bieden. Met een spreidingsplan over Europa, is dit maar een klein aantal kinderen dat elk land zou opvangen.

Zo lanceerde de Europese commissie een oproep aan de Europese lidstaten om 1.600 minderjarige vluchtelingen, die zonder begeleiding in vluchtelingkampen zitten, over te nemen van Griekenmand.

En België?

Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Ierland, Finland, Portugal en Kroatië toonden zich eerder al bereid jongeren over te nemen uit de Griekse vluchtelingkampen. Ook België neemt momenteel deel aan technische gesprekken om eventueel een beperkt aantal kinderen op te vangen, maar heeft zich nog niet geëngageerd. Ik vind dit nochtans onze solidaire verantwoordelijkheid met deze kwetsbare groep.

De oproep van de Europese Commissie gaat echter om slechts 1600 van de 5500 niet-begeleide kinderen. Dit is niet verregaand genoeg.

Zelfs met meer ambitie slechts één kind per gemeente

Een kleine, eenvoudige berekening, leert ons immers dit: indien slechts 10 Europese landen de 5500 kinderen onderling zou spreiden, komt dit neer op 550 kinderen per land. Grote landen zouden meer kinderen kunnen opvangen dan kleinere. Maar zelfs indien België een tiende van deze kinderen zou opvangen, zou dit – met 581 gemeenten in ons land – nog niet één kind per gemeente inhouden.

Dat kunnen we toch aan, dat is ook mijn ervaring. Daarmee kunnen wij deze kinderen, die zonder enig perspectief in Griekse kampen zitten, terug een toekomst geven.

Teken de petitie

Het coronavirus vormt ook een reële bedreiging voor de vluchtelingen in deze kampen. Zij verblijven daar met veel te veel, zodat zelfs elementaire basishygiëne niet gegarandeerd is. Afstand houden en je handen wassen is onmogelijk in de overvolle kampen met onvoldoende water en zeep. Daarenboven is er ook een schrijnend tekort aan medisch- en zorgpersoneel.

Onderteken daarom mee de petitie van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Amnesty International. #Ikbensolidair en tekende alvast. Ben jij mee #samensolidair?

Afbeelding van Amnesty International

Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *