fbpx

Na de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om winkels en handelszaken te sluiten, kondigde de Vlaamse regering snel tal van maatregelen aan. Een van deze maatregelen is de corona hinderpremie voor handelaars die hun winkel verplicht moeten sluiten. In de provincie Antwerpen kregen reeds 25.008 handelaars een hinderpremie.

Hinderpremie en dagpremies

De corona hinderpremie kan sinds vrijdag 27 maart 2020 aangevraagd worden door ondernemers die verplicht hun locatie moeten sluiten. In heel Vlaanderen hebben 116.000 ondernemers die aanvraag al gedaan, 94.000 van hen hebben de premie al uitbetaald gekregen. Na 5 april is er voor elke bijkomende sluitingsdag een dagvergoeding van 160 euro. Er werd intussen gestart met de uitbetaling van die dagvergoedingen. Zo hebben 71.000 begunstigden de dagpremie al gekregen. De handelszaken die sinds 18 april weer geopend zijn, hebben geen recht meer op dagpremies meer vanaf hun heropening.

Provincie Antwerpen

Voor de provincie Antwerpen gaat het om meer dan 31.000 aanvragen, 25.000 uitbetaalde hinderpremies van 4.000 euro, dat gaat dan over een bedrag van ruim 100 miljoen euro. Op de website van Vlaio kan je nu ook een handig overzicht vinden van het aantal aangevraagde en uitbetaalde premies per gemeente.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Door de coronacrisis hebben enorm veel winkels en ondernemers hun deuren verplicht moeten sluiten. Dat was en is een harde noot om kraken, maar nodig gezien deze ongeziene gezondheidscrisis. Na de uitbraak van het virus hebben we beslist dat wie zijn of haar zaak verplicht moest sluiten recht heeft op een hinderpremie van 4000 euro.

Compensatiepremie & overbruggingsrecht

Naast de hinderpremie is er ook de compensatiepremie bij zwaar omzetverlies van 60%. Op die manier krijgen ze in deze moeilijke tijden een duwtje in de rug. De bedoeling is niet om al het inkomstenverlies te compenseren, maar wel om ervoor te zorgen dat deze organisaties kunnen voortbestaan na de crisis. Er bestaat ook een overbruggingsrecht voor zelfstandigen.

Cultuur, jeugd, sport & evenementen?

Verder zijn er ook maatregelen voor de sport-, cultuur-, jeugd- en evenementensector. Organisaties kunnen ook beroep doen op de compensatiepremie, indien zij iemand voltijds tewerkstellen en 60% omzetverlies lijden. Verder bestaat er een noodfonds van 200 miljoen euro voor deze gesubsidieerde sectoren. Ten slotte werkt Orry Van de Wauwer ook aan een oplossing voor freelancers en “payrollers” in de cultuur-, media- en evenementensector die werken met tijdelijke en korte contracten. Zij vallen immers niet onder een van de verschillende maatregelen.

visual door Tinne RomboutsOrry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *