fbpx

Vandaag is het de internationale dag van de vrijwilligers. “Wij willen de vrijwilligers bedanken die zich dagelijks met hart en ziel inzetten voor de opleiding van assistentiehonden.” Zegt CD&V-senator Orry Van de Wauwer. Daarom gaf hij bloemen aan Saskia De Wijs uit Antwerpen. Zij is actief als vrijwilliger voor het Belgisch Centrum voor Blindengeleidehonden en leidt labrador Nox op tot assistentiehond.

Vrijwilligers & assistentiehonden

Assistentiehonden spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven van personen met een beperking of ziekte. Ze helpen niet alleen voor het uitvoeren van taken, zoals het begeleiden of het verhinderen van hindernissen. Ze hebben ook een sociale functie”, zegt Van de Wauwer. “Een assistentiehond heeft een duidelijke sociale meerwaarde. Mensen praten makkelijker tegen een rolstoelgebruiker als er een sympathieke hond naast staat. Een hond heeft vaak ook een heilzaam effect. De persoon met een handicap moet zorg dragen voor ‘iemand’ terwijl het soms andersom is.”

Orry Van de Wauwer legt uit dat vrijwilligers op verschillende manieren mee helpen aan de opleiding van dergelijke honden. “Gastgezinnen nemen de hond in huis om het dier voor te bereiden op de belangrijke taken bij het toekomstige baasje. Maar niet enkel in huis, Saskia neemt de hond Nox bijvoorbeeld ook mee naar haar klas waar zij lesgeeft”, aldus Van de Wauwer. De voornaamste taken van het gastgezin bestaan uit socialisatie en basisgehoorzaamheid van de hond. Het gastgezin gaat ook naar een trainingssessie van de hondenschool. Zo wordt de honden ook verder opgeleid. Na een jaar begint de volgende fase waar ze in een erkende assistentiehondenschool verder worden voorbereid op hun taak als assistentiehond. “Vrijwilligers zijn duidelijk een heel belangrijke schakel in het opleiden van assistentiehonden. We willen hen waarderen in hun dagelijkse werk door hen extra in de bloemetjes te zetten op deze dag van de vrijwilliger.”

Initiatief in de Senaat

Met deze actie willen de CD&V Senators ook hun initiatief in de Senaat belichten om een nieuw artikel in de Grondwet in te voegen om de rechten en vrijheden van mensen met een handicap grondwettelijk te verankeren. Vorig jaar ontving Orry ook de mensen van de Antwerpse Hondenboot, een organisatie die blindengeleidehonden opleidt, om dergelijke vrijwilligers in de bloemetjes te zetten.

Laureaten:

Senator Sabine de Bethune en Brussels parlementslid Bianca Debaets huldigen mevrouwMarie-Henriette Cogels van Stockel (Brussel),  organisatie Dyadis

Senator Karin Brouwers huldigt mevrouw Nadine Leemans uit Holsbeek van organisatie BCG Tongeren

Senator Martine Fournier huldigt meneer Jelle Van de Wiele van organisatie Donate-a-Dog

Senator Orry van der Wauwer huldigt Saskia De Wijs vrijwilliger voor organisatie Belgisch Centrum voor Blindengeleidehonden

Senator Peter Van Rompuy huldigt Nancy Olislaegers en vrijwilliger bij ‘VZW Scale Dogs

Wil je weten waarom Orry diversiteit & gelijke kansen belangrijk vindt? Kijk hier.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *