fbpx

Het Vlaams parlement keurde op woensdag 20 maart de resolutie over de toekomst van de openbare bibliotheek goed, ingediend door Bart Caron (groen), Jean-Jacques De Gucht (open vld), Marius Meremans (N-VA), Orry Van de Wauwer (CD&V) en Katia Segers (sp.a). Hiermee roept het parlement de regering op om de bibliotheek te beschouwen als een basisdienst waar elke burger recht op heeft.

Deze resolutie werd unaniem aangenomen door het parlement. Hierin werd ze voorafgegaan door de commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

Deze resolutie kwam tot stand na de succesvolle campagne #bibvooriedereen, waarvan Orry een van de ambassadeurs was. Daarnaast was er ook het verzoekschrift dat de VVBAD (de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek-, Archief- en Documentatiewezen) indiende. Dit verzoekschrift had 56.000 handtekeningen. Na de behandeling van het verzoekschrift in de commissie volgde een hoorzitting met de bibliotheeksector. Aan de resulterende resolutie werkten de indienende parlementsleden over de partijgrenzen heen. Een schoolvoorbeeld van samenwerking, zoals het zou moeten zijn in de politiek.

#Bibvooriedereen

De campagne #bibvooriedereen stelde de openbare bibliotheken voor als een klaavertjevier. Met een professionele werking, staat ze met twee voeten in de lokale gemeenschap. Het is een veilige en toegankelijke plek waar je laagdrempelig toegang tot informatie krijgt.

Naast het beschouwen van de bibliotheken als een basisdienst voor alle burgers, roept de resolutie op om te meten hoe de werking van de bibliotheken evolueert. Hieruit proberen we beleidsconclusies te trekken. Verder vragen we aan de Vlaamse regering om blijvend aandacht te hebben voor innovatie en bibliotheken de kans te geven projectmiddelen te verwerven.

“CD&V diende deze resolutie met veel overtuiging mee in. De unanieme stemming in het parlement zorgt voor een zeer sterk politiek signaal. Over alle partijen heen vinden wij dat een bibliotheek een basisdienst voor cultuur en informatie is voor alle burgers.” Zo besloot Orry in de plenaire vergadering. Hoewel er niet meteen praktische gevolgen aan verbonden zijn, mag de symbolische kracht ervan niet onderschat worden. “Het is een statement waarop de sector, zowel op Vlaams niveau als lokaal, nog vaak beroep kan doen”, aldus VVBAD.

Wil je weten waarom Orry cultuur en socio-culturele organisaties belangrijk vindt? Kijk hier.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *