fbpx

© BELGA

“Iemand met een hoofddoek kan perfect aan onpartijdige verslaggeving doen.” Dat zei Mediaminister Benjamin Dalle donderdag in het Vlaams Parlement na een vraag van Orry Van de Wauwer (cd&v).

Van de Wauwer bevroeg de minister over VRT-medewerker Loubna Khalkhali. Die presenteerde het programma ‘Sheroes’ op VRT MAX met hoofddoek. In een filmpje voor ‘Vranckx’ had ze die niet meer aan. De VRT liet weten dat die afspraak in overleg was gemaakt. Khalkhali schreef op Instagram dat de beslissing haar niet makkelijk viel.

De VRT heeft laten weten dat volgens hen het dragen van een hoofddoek door de presentator in strijd zou zijn met de neutraliteitseis die zij lezen in het redactiestatuut“, zei Dalle donderdag. “De VRT heeft daarop besloten om de presentator geen hoofddoek te laten dragen voor deze presentatieopdracht.”

Volgens de minister staat een hoofddoek de neutrale verslaggeving nochtans niet per se in de weg: “Kan iemand met een hoofddoek aan onpartijdige verslaggeving doen? Dat is, denk ik, de fundamentele vraag. Ik denk dat dat heel sterk afhangt van de persoon, en de manier waarop zij de journalistieke deontologie respecteert. Ik denk dat dat perfect kan.

“Ik ben er ook van overtuigd dat dat kan, we moeten er net vanuit die actief pluralistische houding van uitgaan dat iemand dat kan“, antwoordde Van de Wauwer. “Wanneer iemand dat niet kan, moet daarop worden ingegrepen, maar men moet er nu toch niet de algemene regel van maken, door ervan uit te gaan dat iemand dat mogelijk niet zou kunnen en die kans ook niet meer geven. Want zolang dat niet kan, gaat dit op een gespannen voet blijven staan met het streven naar meer diversiteit.

Lees hier meer over wat Orry doet rond diversiteit en gelijke kansen.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *