fbpx

In 2001 verbond België zich ertoe om een nationaal actieplan tegen racisme op te maken. Dit plan is er nog steeds niet. Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer (cd&v) hamerde hierop in het parlement op de internationale dag tegen racisme en discriminatie. cd&v wil dringend interfederaal actieplan tegen racisme.

Engagement al 22 jaar niet nagekomen

In 2001 ondertekende België de “Verklaring van Durban” en verbond zich ertoe om een nationaal plan tegen racisme te ontwikkelen. Dat is inmiddels 22 jaar geleden. Het federaal regeerakkoord wil, in samenspraak met alle relevante actoren, een interfederaal actieplan opstellen en uitvoeren. Dit plan moet racisme, onverdraagzaamheid en alle vormen van discriminatie zoals vermeld in de verschillende antidiscriminatie- en antiracismewetgevingen aanpakken.

Tijdens de commissie Gelijke Kansen van 21 maart, de internationale dag tegen racisme en discriminatie, vroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Orry Van de Wauwer (cd&v) aan Vlaams minister Bart Somers wat de status van de opmaak van dit actieplan is. Minister Somers is als Vlaams minister van Gelijke Kansen betrokken bij de opmaak van het interfederale actieplan.

Interministeriële conferentie

Minister Somers lichtte zijn initiatieven toe. Minister Somers is momenteel voorzitter van de interministeriële conferentie (IMC) over racisme van de verschillende regeringen in België. Er is momenteel vooruitgang geboekt qua methodiek. De eerste inhoudelijke voorstellen zijn ook rondgestuurd. De minister zei hoopvol te zijn, maar kan echter niet garanderen dat het actieplan deze legislatuur zal landen.

Uitblijven actieplan is een schande

“Het is een schande dat ons land na 22 jaar nog steeds geen actieplan heeft, en dit nog niet onmiddellijk zal hebben” reageert Van de Wauwer. Minister Somers noemde dit ook een schande.

Speel geen communautaire spelletjes

Volgens Vlaams parlementslid Nadia Sminate (N-VA) is er sprake van ideologische én communautaire breuklijnen, waardoor resultaten uitblijven. Van de Wauwer: “ik kan uit de tussenkomst van mevrouw Sminate alleen maar afleiden dat zij zelf de communautaire breuklijn opzoekt en vermoedelijk geen interfederaal actieplan wil”.

Cd&v wil dringend interfederaal actieplan tegen racisme

“Communautaire spelletjes spelen is even schandalig als het lange uitblijven van dit plan zelf. Racisme en discriminatie vormen een groot probleem in onze samenleving” zegt Van de Wauwer. “Ik roep alle partijen en regeringen op om hier dringend werk van te maken. Cd&v steunt minister Somers volop in zijn poging om resultaat te boeken”.

Lees hier meer over werk van Orry rond Gelijke Kansen.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *