fbpx

De Oekraïense term ‘Holodomor’ verwijst naar de uitroeiing door uithongering van boeren die negentig jaar geleden plaatsvond in Oekraïne door het communistisch regime in de Sovjet-Unie. Het geldt als een van de grootste rampen in de Oekraïense geschiedenis. Het Vlaams Parlement erkent Holodomor in Oekraïne als genocide, door een resolutie van N-VA, cd&v en Open vld.

Vlaams Parlement erkent Holodomor in Oekraïne als genocide

Volgens schattingen van verschillende historici kwamen bij de Holodomor enkele miljoenen Oekraïners om het leven. De hongersnood kwam er als gevolg van het Stalinregime. “Het gaat om één van de wreedste misdaden in de geschiedenis. Miljoenen Oekraïners stierven van honger en ontbering. Oekraïners werden gedeporteerd en vervolgd. Onderzoek wijst uit dat de hongersnood het gevolg is van een bewuste politiek vanuit het communistische Sovjetregime. De erkenning als genocide is dan ook essentieel en logisch”, stelt Vlaams Parlementslid Sofie Joosen (N-VA).

Betuiging van respect aan Oekraïense bevolking

Orry Van de Wauwer (cd&v): “Hiermee betuigen we ook ons respect aan de Oekraïense bevolking, die gebukt ging onder deze tragedie. Specifiek voor overlevenden en familie of aanverwanten van de slachtoffers is die erkenning van belang. Niet enkel in ons Vlaams Parlement, maar ook door andere instellingen en partners.”

Bijkomend onderzoek nodig

Vlaams Parlementslid Bart Tommelein (Open Vld) vraagt ook voormalige Sovjetrepublieken om hun archieven over de Holodomor open te stellen. “Uitgebreid onderzoek naar de gebeurtenissen van negentig jaar geleden blijft nodig. De oorzaken en gevolgen moeten volledig aan het licht worden gebracht. Daarom is onderzoek ten gronde noodzakelijk”, klinkt het.

Soevereiniteit van Oekraïne

Met deze tekst willen de initiatiefnemers ook de soevereiniteit van Oekraïne nogmaals bevestigen en onderstrepen. “Oekraïne heeft het historische recht op een soeverein bestaan, los van Russische inmenging. Oekraïners hebben het recht hun eigen toekomst te bepalen”, besluit Van de Wauwer.

De resolutie werd kamerbreed aangenomen, op een onthouding van de PVDA-fractie na.

Lees hier meer over initiatieven van Orry Van de Wauwer op vlak van Buitenland en Mensenrechten.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *