fbpx

Op dinsdag 8 november vonden in de Verenigde Staten de midterm verkiezingen plaats. Senator Orry Van de Wauwer trok naar Saint Louis, Missouri om als internationale waarnemer toe te kijken op een correct verloop van de verkiezingen.

Wat zijn de midterms?

“Midterm” verwijst naar het midden van de ambtstermijn van de Amerikaanse president. Twee jaar na de “general elections”, en dus halverwege de vierjarige ambtstermijn van de president, vinden er opnieuw verkiezingen plaats in de VS. Op de dinsdag na de eerste maandag van november worden tweejaarlijks verkiezingen gehouden. Daarin worden telkens het volledige Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat verkozen. Samen vormen zij het Amerikaanse congres. Alle 435 ‘“congresmen” en 35 van de 100 Senatoren worden dan verkozen, respectievelijk voor twee jaar en voor zes jaar.

Internationale verkiezingswaarneming door de OVSE

De Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa is een intergouvernementele organisatie met 55 leden uit Europa, Centraal-Azië en Noord-Amerika, waaronder België en de Verenigde Staten. Een van haar opdrachten bestaat er in toe te kijken op het eerlijke verloop van verkiezingen in de landen die lid zijn van de OVSE. Voorafgaand aan de verkiezingen in een land, maakt de OVSE een rapport op met inschattingen over de democratische situatie in dat land. Vervolgens wordt er besloten of een internationale observatiemissie nodig is.

Voorafgaand onderzoek

uit dit voorafgaand onderzoek bleek dat een verkiezingswaarneming voor de midterms nodig was. Zeker na het verloop van de presidentsverkiezingen in 2020, waarbij uittredend president Trump herhaaldelijk bleef (en blijft) herhalen dat de verkiezingen ‘gestolen’ waren. Deze bewering is volledig foutief, ongegrond en niet bewezen, zo hebben verschillende Amerikaanse rechtbanken en internationale organisaties al uitgesproken. Maar deze uitspraken ondermijnen wel het vertrouwen in de werking van de democratische instellingen en het verkiezingsproces.

Grootse verkiezingswaarneming ooit

De observatiemissie voor de midterms was tot dusver de grootste verkiezingswaarneming ooit. Naast 40 OVSE-medewerkers die een waarneming voor langere termijn deden, woonde ook een delegatie van 110 parlementsleden van OVSE-lidstaten de verkiezingsdag zelf bij. Na een tweedaagse briefing in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC, werden zij verspreid over verschillende staten om ter plekke het verkiezingsproces te observeren. Cd&v-senator Orry Van de Wauwer trok samen let Groen-kamerlid Kristof Calvo naar Saint Louis, Missouri. Zij zijn enkele van de Belgische vertegenwoordigers in de parlementaire assemblee van de OVSE.

Verkiezingswetgeving op niveau van de staten

Naast een beperkte federale wetgeving rond het verloop van de verkiezingen, campagnes en campagnefinanciering, worden de meeste verkiezingsregels op niveau van de staten en zelfs lokaal gemaakt. Deze verschillen dus sterk van staat per staat. Naast verkiezingen voor het parlement, worden bij de midterms ook verschillende andere functionarissen (van lokaal tot staatsniveau) verkozen. Ook kunnen kiezers in verschillende staten zich via referendum rechtstreeks uitspreken over bepaalde beleidsvoorstellen.

Conclusies OVSE-observatiemissie

In Sint Louis, Missouri, zijn er geen onregelmatigheden vastgesteld bij de verkiezingen. In andere staten zijn er wel zaken gemeld.In het algemeen zijn de verkiezingen professioneel georganiseerd en beheerd. De participatie van kiezers (voter turnout, of de opkomst van kiezers) was redelijk hoog. Tegelijk stelden men ook bedreigingen tegen verkiezingsmedewerkers vast, en waren er vee pogingen om het vertrouwen van de kiezers in het verkiezingsproces te ondermijnen door de integriteit van de verkiezingen (ongegrond) in twijfel te trekken. Hoewel kandidaten vrij campagne konden voeren, waren verschillende races zeer gepolariseerd en ontsierd door heel harde campagnes en taalgebruik. In een aantal kiesdistricten was de strijd dan weer niet competitief omdat de grenzen van dit district op zo’n manier waren hertekend dat deze een overwinning voor een bepaalde partij quasi garandeerden – het zogenaamde gerrymandering. Lees hier het volledige rapport, met ook meer toelichting over de financiering van campagnes, welke thema’s doorslaggevend waren, technieken die men gebruikte voor het stemmen,…

Meer toelichting?

In een reportage voor Radio 1 lichtte Orry Van de Wauwer de observatiemissie toe. Je kan deze reportage hier herbeluisteren. Samen met Kristof Calvo hield Orry ook een FB-live sessie met professor Karremans. Dit kan je hier herbekijken.

De discussie over campagnemiddelen en partijfinanciering leeft ook in België. Vlak na terugkomst uit de VS ging Orry hierover in debat in Wakker op Zondag op ATV.

Wil je meer weten van initiatieven van Orry op vlak van buitenlandse vertegenwoordiging en buitenlands beleid? Klik hier.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *