fbpx

Op 1 juli keurde de Vlaamse regering het ontwerp van oprichtingsdecreet voor het nieuwe Vlaamse Mensenrechteninstituut goed. De regering moet dit decreet nog neerleggen in het parlement, waar het ten gronde behandeld wordt. Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer licht enkele belangrijke aandachtspunten voor cd&v toe.

Om te beginnen: cd&v was geen vragende partij voor de uitstap uit Unia, maar ziet wel kansen in de oprichting van het VMRI om discriminatie verder aan te pakken.

Drempels voor meldingen verlagen met eenheidsloket

Bij de oprichting van het VMRI wil cd&v werk maken van een eengemaakt loket waar burgers terecht kunnen met meldingen van alle vormen van discriminatie. “Op deze manier verlagen we de drempel voor slachtoffers van discriminatie. Hiervoor is het wel belangrijk dat er samenwerkingsakkoorden afgesloten worden met de andere gelijke kansenorganen in ons land”, legt Van de Wauwer uit.

Geschillenkamer

Daarnaast zal nieuwe geschillenkamer zal bestaan uit experten inzake mensenrechten en discriminatie, wat moet leiden tot sterkere en beter onderbouwde uitspraken. “Verder is het voor cd&v belangrijk dat het nieuwe VMRI ook naar de rechtbank kan stappen, wat ze nog steeds kan doen op basis van een individuele klacht indien dit in het collectief belang is”, sluit Van de Wauwer af.

Kinderrechtencommissariaat blijft onafhankelijk!

Orry Van de Wauwer en zijn collega-parlementslid Katrien Schryvers zijn tevreden dat het Kinderrechtencommissariaat niet wordt ingekanteld in het nieuwe Vlaamse Mensenrechteninsituut. Eerder lieten zij zich kritisch uit over een mogelijke inkanteling van het Kinderrechtencommissariaat in het VMRI.

“De Kinderrechtencommissaris zal in alle onafhankelijkheid kinderen en jongeren een stem kunnen blijven geven, zonder op te gaan in het grotere geheel van het Vlaamse Mensenrechteninsituut. Iets waar wij als cd&v altijd voor gepleit hebben”, zegt Van de Wauwer. “Kinderen en jongeren vinden nu heel gemakkelijk de weg naar het Kinderrechtencommissariaat en het Kinderrechtencommissariaat is een gevestigde waarde met gezag. Dit moet zo blijven. Daarom is het goed dat het Kinderrechtencommissariaat onafhankelijk blijft bestaan”, vult Schryvers aan.

Lees hier meer over hoe Orry zich inzet voor Gelijke Kansen, Jeugd of Mensenrechten.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *