fbpx

Na het faillissement van Boek.be en het wegvallen van de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen werden in 2021 twee alternatieve boekenbeurzen op poten gezet: ‘Lees!’ in de Antwerpse Expo en ‘Boektopia’ in Kortrijk Xpo. Het BoekenOverleg heeft beide boekenbeurzen geëvalueerd, in overleg met de organisatoren. In het Vlaams Parlement verklaarde minister van Cultuur Jambon dat hij hoopte om opnieuw één grote boekenbeurs te hebben, samen met de boekensector.

Eén grote boekenbeurs?

De minister heeft een overleg tussen het Kortrijkse Boektopia en het Antwerpse LEES gefaciliteerd, samen met het BoekenOverleg. In de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement ondervroeg volksvertegenwoordiger Orry Van de Wauwer (cd&v) de minister naar de poging om samen met de sector opnieuw tot één grote boekenbeurs te komen. Minister Jambon lichtte toe dat BoekTopia en de achterliggende organisator Groep Algemene Uitgevers deelname aan de gesprekken weigerden.

“Twee evenementen die het lezen van boeken promoten, is op zich niet slecht. Bij een goede geografische spreiding kan dit zelfs een win-win zijn”, zei Orry Van de Wauwer in de commissie. “Maar hier weigert BoekTopia elk overleg. Dat is een gemiste kans. Meer zelfs: BoekTopia en de Groep Algemene Uitgevers verbieden hun auteurs zelfs om mee te werken aan LEES. Dat is een lose-lose”.

Minister-President Jambon betreurde dit ook, en zal opnieuw een poging nemen om de verschillende actoren samen te brengen met het BoekenOverleg.

Met LEES! opnieuw een sterke Boekenbeurs in Antwerpen

Het is wel alvast positief dat LEES! Het Boekenfestival opnieuw volwaardig zal plaatsvinden tijdens de herfstvakantie. Van 27 oktober tot en met 6 november kunnen alle boekenliefhebbers dus opnieuw terecht in de Antwerpse Expo!

Wil je meer te weten komen over mijn werk rond Cultuur in het Vlaams Parlement? Klik dan hier.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *