fbpx

Bloed geven doet leven. In 2021 was de bloedvoorraad op verschillende momenten kritiek. Daarom zijn er meer bloeddonoren nodig. De Senaat werkte hier een resolutie rond uit, met o.a. aandacht voor mannen die seks hebben met mannen.

Om de tekorten aan donoren te verhelpen, moeten er geregeld oproepen gelanceerd worden. Deze oproepen bieden echter geen duurzame oplossing. Naar schatting geeft slechts 3% van onze bevolking daadwerkelijk bloed. Om in de toekomst verdere tekorten te verhelpen is het noodzakelijk om dit cijfer te verhogen.

Senator Orry Van de Wauwer (CD&V) was verslaggever en werkte mee aan de finale tekst, door het indienen van verschillende amendementen. Hierbij was het belangrijk om de tekst in overeenstemming te brengen met de Europese wetgeving, de adviezen van de bloedinstellingen en van de Hoge Gezondheidsraad.

Meer bloeddonoren: ook mannen die seks hebben met mannen

Er was ook bijzondere aandacht voor de bezorgdheden van de LGBT-gemeenschap. Daarom moet in overleg met bloedinstellingen, middenveldorganisaties en communicatie-experten nagegaan worden hoe er op een evenwichtige manier gecommuniceerd kan worden over de redenen voor uitsluiting van bepaalde doelgroepen. Alhoewel de uitsluiting geen vorm van discriminatie is, kan het wel zo overkomen. Door aangepast taalgebruik kan men ervoor zorgen dat het niet stigmatiserend aanvoelt. Op termijn, mits wetenschappelijk bewijs dat dit veilig kan, moeten mannen die seks hebben met mannen ook de mogelijkheid krijgen om sneller bloed te geven.

Word zelf bloeddonor!

Red mee levens door zelf donor van bloed en bloedplasma te worden! Alle info vind je op de website van het Rode Kruis.

Lees hier meer over initiatieven van Orry rond gelijke kansen en LGBTQI+-zaken.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *