fbpx

Open Vld, N-VA, CD&V, Groen en Vooruit vragen in het Vlaams Parlement aandacht voor de bescherming en versterking van gendergelijkheid en vrouwen- en meisjesrechten in de intra-Afghaanse vredesonderhandelingen. Dat doen ze aan de hand van een resolutie die werd goedgekeurd door de Commissie Buitenlandse Zaken. Initiatiefnemers Emmily Talpe, Joris Nachtergaele, Orry Van de Wauwer, Staf Aerts en Annick Lambrecht vragen krachtdadige acties op Vlaams, Europees en internationaal niveau om de vrouwelijke Afghaanse bevolking te steunen in hun legitieme strijd voor vrouwenrechten, gendergelijkheid en participatie aan de vredesonderhandelingen.

Op 29 februari 2020 sloten de Verenigde Staten en de Afghaanse taliban een historisch vredesakkoord dat een einde maakte aan een conflict dat maar liefst achttien jaar heeft geduurd. Dit akkoord opende de deur voor intra-Afghaanse vredesgesprekken tussen de Afghaanse regering in Kaboel en de taliban. De internationale gemeenschap verwelkomde die vooruitgang in het vredesproces, maar het vooruitzicht op vrede met de taliban geeft niet iedereen een hoopvol toekomstbeeld.

Verlies van verworven rechten en vrijheden door vrouwen

Zo zijn Afghaanse vrouwen en meisjes bang dat dit vredesproces net het begin is van meer ellende en het verlies van hard bevochten rechten en vrijheden. De Verenigde Staten en de NAVO trekken op dit moment al hun militaire troepen terug uit het land. Tegelijk hebben de taliban de voorbije weken al zeker 50 van de 370 districten ingenomen en blijven ze verder oprukken. Voor vrouwen en meisjes dreigt zo opnieuw een leven onder een conservatief en fundamentalistisch regime dat hen de toegang tot onderwijs, vertegenwoordiging, arbeidsmarkt,… verhindert. Afghaanse vrouwen verzetten zich daar sterk tegen, maar krijgen nauwelijks gehoor of worden amper betrokken bij de intra-Afghaanse vredesonderhandelingen.

“Ik ben zeer bezorgd over de vrouwenrechten en de gendergelijkheid in Afghanistan”, stelt Emmily Talpe (Open Vld). “Vrouwen hebben er de voorbije jaren gestreden om hun rechten opnieuw op te bouwen. Met het oprukken van de taliban nu dreigt een nieuw terreurregime de klok terug te draaien. De afgelopen maanden kregen we daar al een voorsmaakje van. Zo werden vrouwenactivisten, opgeleide vrouwen, journalisten en meisjesscholen het doelwit van aanslagen. Als reactie hierop ging de sociale mediacampagne #MyRedLine viraal. We vragen de Vlaamse Regering nu om aan te dringen bij de EU om er op toe te zien dat vrouwen actief en rechtstreeks betrokken worden bij de vredesonderhandelingen.”

Vrouwen betrekken bij vredesonderhandelingen

“Een vredesakkoord dat gendergelijkheid en vrouwen- en meisjesrechten niet waarborgt en hen in naam van de ‘vrede’ opgeeft, is voor ons geen vredesakkoord. Willen we naar duurzame vrede en stabiliteit gaan in de regio, dan moeten Afghaanse vrouwen hun plek krijgen aan de onderhandelingstafel. Met deze resolutie roepen we de Vlaamse regering op om de prominente rol van vrouwen in vredesonderhandelingen mee uit te dragen op het internationale forum” besluit Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V).

Wil je weten waarom Orry mensenrechten belangrijk vindt en welke initiatieven hij hiertoe nam? Kijk hier.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *