fbpx

Vrijdag 18 juni was de laatste plenaire vergadering van Sabine de Béthune, fractieleider van CD&V in de Senaat. Sabine de Béthune legt eind juni de eed af als rechter in het Grondwettelijk Hof.

Sabine de Béthune was 25 jaar lang Senatrice. Haar drijfveer voor haar engagement in de politiek, maar ook voorheen als advocaat en kabinetsmedewerker, was de strijd tegen onrechtvaardigheden. Zowel tegenover vrouwen, vluchtelingen, mensen met een beperking. Ook voor mensenrechten, universele gezondheidszorg en het continent Afrika zette ze zich in.

Met Sabine de Béthune verliest de Senaat een grote voorvechter voor rechtvaardigheid. Het Grondwettelijk Hof krijgt er een sociaalbewogen rechter bij.

Lees hier de volledige lofrede die senator Orry Van de Wauwer namens de CD&V-fractie gaf op de laatste zitting van Sabine de Béthune.

Sabine, je gaat van decennia strijden voor rechtvaardigheid naar recht spreken. 

Je bent een christendemocrate pur sang, dat partijpolitieke zal je nu moeten lossen, maar ik ben er van overtuigd dat je diezelfde gedrevenheid en sociale instelling die je had als politica, zal meenemen naar het Grondwettelijk Hof.  

Ik rond af met een citaat van een van de meest invloedrijke rechters uit het Amerikaanse hooggerechtshof, die zich net als u inzette voor vrouwenrechten, wijlen Ruth Bader Ginsburg:

“Fight for the things that You care about, but do it in a way that will lead others to join You.”

Sabine, dat heb jij jarenlang gedaan. Gestreden voor jouw ideeën, maar op een manier waarop je er anderen in mee kreeg. Bedankt voor die jarenlange strijd, en veel succes in het Hof! 

Orry Van de Wauwer in zijn lofrede voor Sabine de Béthune in de Senaat.

Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *