fbpx

Orry Van de Wauwer (CD&V) vraagt garantie dat noodnummers altijd bereikbaar zijn. Begin januari 2021 werden deze nummers in heel het land verstoord door een defect bij telecomoperator Proximus. Een verstoringen van noodnummers en permanent bereikbare eerstelijnszorg (huisarts van wacht, zelfmoordlijn,…) moet ten allen tijde vermeden worden.

Op de nacht van donderdag 7 januari op vrijdag 8 januari 2021 vond een technische storing plaats bij Proximus. Hierdoor was telefoonverkeer via Proximus in heel het land verstoord. Dit had een zeer grote impact. De nummers van de hulpdiensten en de callcenters van basisveiligheidsdiensten en eerstelijnszorg opereren immers via het netwerk van Proximus . Zo waren politie, brandweer en ziekenwagen onbereikbaar gedurende de nacht. Maar ook de nummers om de huisarts van wacht of te achterhalen niet beschikbaar.

Garantie noodnummers

Vlaams volksvertegenwoordiger Orry Van de Wauwer (CD&V) vroeg daarom aan minister-president Jambon hoe de Vlaamse regering in de toekomst de dienstverlening en bereikbaarheid van eerstelijnszorg en andere noodnummers kan garanderen in geval van dergelijke storingen bij een telecomoperator.

Minister-president Jambon bevestigde in het Parlement dat de Vlaamse Regering aan de diensten van de Vlaamse overheid die verantwoordelijk zijn voor de contactnummers voor eerstelijnszorg en andere noodnummers zal vragen om de nodige afspraken te bekijken. Zodoende kunnen de Vlaamse diensten met hun telecomproviders afstemmen om de beschikbaarheid van deze nummers te allen tijde te verzekeren. Wanneer een operator platligt, zou de operator de noodnummers bijvoorbeeld tijdelijk kunnen overzetten naar een andere operator. Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) onderzoekt momenteel deze mogelijkheid.

Volksvertegenwoordiger Van de Wauwer reageert positief op deze bevestiging door de minister: “Een permanente bereikbaarheid van noodnummers en eerstelijnszorg is cruciaal. Via dergelijke noodscenario’s kunnen we de deze belangrijke dienstverlening garanderen.”

Wil je weten welke thema’s Orry behartigt van uit het Vlaams parlement? Kijk hier.

Categorieën: Vlaams Parlement

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *