fbpx

In Tigray, de meest noordelijke regio van Ethiopië, ontvouwt zich momenteel een humanitaire crisis. Door de COVID-19 pandemie verliepen politieke hervormingen in de regio moeizaam. Verkiezingen werden in het hele land uitgesteld, dit tegen de zin van de regioregering in Tigray. Zij besloten toch verkiezingen te organiseren, die door de nationale regering niet erkend werden. Dit conflict mondde uit in een militaire krachtmeting tussen de Ethiopische nationale regering en de regering van de regio Tigray.

Stroom en internet in de regio werden uitgeschakeld, maar meldingen van schendingen van mensenrechten sijpelen door. Amnesty International en de Verenigde Naties trokken hierbij reeds aan de alarmbel.

Hongersnood in Tigray & Ethiopië

Deze regio is één van de meest kwetsbare regio’s op vlak van voedselbevoorrading. Band aid werd in 1985 opgericht ter bestrijding van de verwoestende hongersnood in Ethiopië. Tegelijk zijn er meerdere vluchtelingenkampen in de regio Tigray, met mensen die in voorgaande jaren buurland Eritrea zijn ontvlucht.

Om te voorkomen dat er een nieuwe hongersnood uitbreekt, is het hoognodig dat er diplomatieke actie wordt ondernomen. CD&V, N-VA, Open VLD, sp.a en Groen dienen daarom op initiatief van volksvertegenwoordiger Orry Van de Wauwer (CD&V) een resolutie in in het Vlaams parlement.

Het huidig militair conflict is niet de enige reden waarom een hongersnood gevreesd wordt. Een sprinkhanenplaag teisterde afgelopen maanden Tigray en vernietigde grote delen van de oogst. Dit is een groot probleem voor de regio omdat 80% van de burgers in Tigray zelfvoorzienende boeren zijn. Zelfs zonder oorlog zou de sprinkhanenschade tot hongersnood leiden, tenzij er voedselhulp bij de mensen geraakt.

Internationale hulp

De structurele voedselhulp via het internationaal gefinancierde Productive Safety Net Programme is echter opgeschort waardoor meer dan 1 miljoen mensen deze levensnoodzakelijke bevoorrading niet krijgen. De COVID-maatregelen bemoeilijkten de strijd tegen de sprinkhanenplaag en de hongersnood al maar door het gewapend conflict is dit onmogelijk geworden.

Als er niet snel grootschalige en structurele hulp komt, dreigt er zich een humanitair drama af te spelen. Het is broodnodig dat humanitaire organisaties een ongehinderd en onvoorwaardelijk toegang krijgen tot de betrokken regio om op een veilige manier hulp te bieden aan de noodlijdende bevolking.  Volksvertegenwoordiger Orry Van de Wauwer (CD&V) vraagt daarom aan de voorzitter van het Vlaams Parlement om deze resolutie aan de Vlaamse Regering, de federale regering, de regering van de Republiek Ethiopië, de regionale regering van Tigray, de Europese Commissie en de Verenigde Naties te bezorgen.

Er zijn snel maatregelen nodig om een escalatie van het conflict in Tigray, maar ook in andere regio’s in Ethiopië, te vermijden. Gewone burgers, onder wie  veel kinderen, zijn het slachtoffer van etnisch geweld overal in het land. Laten we internationaal nu inzetten op het beschermen van de slachtoffers en het herstellen van de stabiliteit.”, vindt Orry Van de Wauwer.

Ook Senaat roept internationale gemeenschap op om actie te ondernemen

Op vrijdag 11 december keurde ook de Senaat een resolutie op initiatief van Orry Van de Wauwer goed. Die ochtend had de UN Office for the coordination of Human Affairs nog gecommuniceerd dat de voedselrantsoenen voor ontheemden in Tigray op zijn, en dat mensen in nood nog steeds geen toegang hadden tot hulp. De UN riep de internationale gemeenschap op om verder druk te zetten opdat de Ethiopische autoriteiten dringend de onvoorwaardelijke en veilige toegang tot de getroffen regio’s zou verzekeren. Met haar resolutie vraagt de Senaat dit o.a. De resolutie werd ingediend op initiatief van Orry Van de Wauwer, met de steun van open VLD, Sp.a, PS, MR, Ecolo en Groen.

Wil je weten waarom Orry internationale aangelegenheden belangrijk vindt? Kijk hier.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *